Mellanstadieelever fick lösa säkerhetsutmaning
Hur minskar man risken för trafikolyckor i mörker? Jo, genom värmekameror som känner av människor och djur intill vägen. Så tänkte fjärdeklassarna Sanna, Märta, Thea och Alfons i Umeå som med sitt bidrag vann Volvoutmaningen som arrangeras av Ung Företagsamhet i Västerbotten.
Under våren har 633 mellanstadieelever i Västerbotten fått komma på en lösning för att minska olyckor och dödlighet i trafiken. Utmaningen kommer från Volvo Lastvagnar i Umeå och totalt lämnades 43 olika förslag in i tävlingen. Tio av bidragen gick vidare och eleverna bakom dessa har fått presentera sina idéer för en jurygrupp bestående av personer från Volvo Lastvagnar. Det vinnande bidraget kom från årskurs 4 från Nilaskolan i Malå som presenterade en värmekamera som filmar lastbilens omgivning, identifierar allt levande och varnar föraren.
De fyra eleverna, Sanna, Märta, Thea och Alfons, berättar att de tog fram sin idé utifrån vetskapen om att det sker många olyckor i mörker och att de därför tänkte att värmekameror kan minska olyckor som sker när det är mörkt.
”Volvoutmaningen” är en del av Ung Företagsamhet i Västerbottens utbildningskoncept Globala utmaningar – utmaningar från företag som har kopplingar till de globala målen.
– För oss på Volvo Lastvagnar är visionen tydlig och klar – inga lastbilar ska vara inblandade i trafikolyckor. Det driver oss mot vårt mål att tillverka världens säkraste lastbilar. Vi är så glada över det här samarbetet med Ung Företagsamhet Västerbotten där alla mellanstadieelever hjälper oss med den här samhällsutmaningen. Elevernas entreprenörskap och kreativitet hjälper oss att tänka nytt och utmana oss själva, säger Anna Wrige Berling, trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Lastvagnar.
– Att få se alla innovativa idéer och lösningar som eleverna kommer på är fantastiskt. Genom samarbetet med Volvo Lastvagnar ger vi eleverna möjlighet att arbeta med verkliga samhällsutmaningar i en autentisk lärmiljö. Det här utbildningskonceptet är inte bara en viktig del i att skapa skolmotivation hos eleverna, utan det hjälper dem att också utveckla sina entreprenöriella förmågor, säger Rebecka Edin, projektledare för grundskolan vid Ung Företagsamhet i Västerbotten.
Som pris får eleverna besök av en av lastbilarna som varit med i TV-programmet Frusna vägar.


Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se