Mats Aspemo slutar som vd i Dalafrakt

Publicerad tis, 06/25/2019 - 19:39

Mats Aspemo lämnar Dalafrakt och befattningen som bolagets vd för att i slutet av augusti tillträda som vd för Länstrafiken i Norrbotten som är trafikhuvudman för kollektivtrafiken i Sveriges nordligaste län. 

Mats Aspemo

Mats Aspemo blir även vd för Länstrafiken i Norrbottens dotterbolag Bussgods i Norrbotten och Serviceresor i Norr samt till myndighetschef för Regionala kollektivtrafikmyndigheten.


Mats Aspemo har varit vd i Dalafrakt sedan i september 2012. Under åren med Mats Aspemo som vd har Dalafrakt ökat sin omsättning, från 324 miljoner kronor det brutna räkenskapsåret 2013 – 2014 till 554 miljoner kronor det brutna räkenskapsåret 2017 – 2018.

Tiden före Dalafrakt har Mats Aspemo haft tjänster bland annat som vice vd för Ejendals i Leksand, vd i Urho Viljanmaa Oy (Jalas), vd för Leksands IF Ishockey samt jobbat som redovisningschef för LKAB Malmberget.

Mats, med rötterna i Norrbotten, kommer att lämna Dalarna för att flytta åter till Norrbotten i samband med att han tillträder den nya tjänsten.


- Vi är mycket glada att vi har kunnat knyta Mats, med sin gedigna bakgrund, till den här viktiga tjänsten för utvecklingen av kollektivtrafiken i länet, säger Lenita Ericson, styrelsens vice ordförande. Extra roligt också att det är en ”hemvändarfamilj” som vi välkomnar åter till länet.

Tillträdet till den nya tjänsten kommer att ske i slutet av augusti, då Mats Aspemo efterträder nuvarande tillförordnad vd Thomas Björk, som då har slutfört sitt uppdrag.


Mats Aspemo är den andra vd:n för ett åkarägt bolag i Dalarna som övergår till att blir vd för länstrafikbolag inom kollektivtrafiken. För ett antal år sedan lämnade Bengt Benjaminsson Borlänge-baserade Maserfrakt och befattningen som vd i Maserfrakt Distribution för att istället bli trafikchef och sedermera vd för Dalatrafik som är länstrafikbolaget för kollektivtrafiken i Dalarna. Bengt Benjaminsson var dessutom under perioden 2001 – 2004 vd i Dalafrakt.

Dalafrakt har inlett rekrytering för att hitta efterträdare till Mats Aspemo.


På senare tid har det även skett att ledande befattningshavare lämnat kollektivtrafiken för att övergå till åkeribranschen. Ett sådant exempel är Lars Bull, som i mitten av april i år tillträdde som extern styrelseordförande i Västvärmlands LBC. Lars Bull var tidigare under 14 år – fram till årsskiftet 2018 – 2019 – vd i Värmlandstrafik som är trafikorganisatör på uppdrag av den regionala kollektivtrafikmyndigheten som är organiserad inom Region Värmland.