Martin & Servera investerar i fler biogaslastbilar

Publicerad mån, 11/11/2019 - 11:10

Distribution med lastbil är en del av Martin & Serveras verksamhet. 500 lastbilar kör dagligen ut varor till Martin & Serveras kunder. Arbetet för att minska verksamhetens miljöpåverkan får alltså stor effekt i Sveriges kommuner. Som ett steg på vägen mot mer hållbara leveranser, investerar Martin & Servera Logistik nu i fler biogasdrivna lastbilar i snabb takt.

Martin Servera

- Vid 2019 års början fanns några få biogasbilar i verksamheten, säger Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik. Innan året är över har antalet ökat till ett tjugotal. 

Som en del av det långsiktiga hållbarhetsarbetet arbetar Martin & Servera dagligen med att effektivisera användningen av energi och resurser. Det kan handla om att öka fyllnadsgraden i bilarna, så att alla bilar som lämnar företagets lastkajer är helt fullastade. En annan viktig åtgärd är ruttplaneringen – företagets transportplanerare har alltid målsättningen ”så få körda kilometer som möjligt” framför ögonen. 

- Vi lägger också en del tid och pengar på att utvärdera och testa ny teknik som kan ge oss en mer hållbar fordonsflotta, säger Håkan Ekmyr. Biogasbilarna har vi testat i verksamheten och i och med att antalet tankställen för biogas byggs ut över landet, kan vi nu börja använda de här bilarna fullt ut i verksamheten.

Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, på uppdrag av regeringen, har inneburit att Martin & Servera kunnat snabba på investeringarna i biogasdrivna lastbilar. Inför 2020 planeras investeringar i ytterligare fordon, så att när 2020 går mot sitt slut drivs 40 – 50 lastbilar i Martin & Serveras fordonsflotta på biogas. 

- Det här handlar om att nå våra långsiktiga mål på hållbarhetsområdet, vi vill ta vårt ansvar för att styra mot ett mindre fossilberoende i samhället, säger Stefan Bergström Hedmark, vd i Martin & Servera Logistik.