Liselotte Lööf Miljö vinner renhållningsuppdrag i Stockholm

Publicerad fre, 02/19/2021 - 16:41

Liselotte Lööf Miljö AB har vunnit uppdraget för insamling av hushållsavfall i tre områden i Stockholms innerstad – Södermalm, Vasastan och Östermalm. Uppdraget gäller från 1 april 2022, löper i upp till 8 år och är värt omkring 1 miljard kronor. Beställare är Stockholm Vatten och Avfall. 

Liselotte Lööf Miljö, en del av koncernen LL Bolagen, lyckades få tre av sju områden och dessa är man väl bekant med efter att ha ansvarat för hushållsavfallet där i många år fram till entreprenörsbytet 2017.

– Liselotte Lööf fick renhållningsuppdraget på Östermalm redan 1997, så jag vågar nog påstå att vi har viss erfarenhet, säger företagets ägare Sonny Lööf som nyligen fyllda 80 år.

Uppdraget inkluderar insamling av hushållsavfall i kärl, säck och markbehållare samt utsorterat matavfall. I planen ingår också införandet av en ”HSMA-fraktion” med olikfärgade påsar för optisk sortering. En ny anläggning kommer att stå färdig i Högdalen inom ett par år och där ska material sorteras ut för ökad återvinning och biogasproduktion.

Vd Lars Ola Claesson konstaterar att det krävs både duktig personal och en ökad digitalisering för att driva uppdraget effektivt med minimal miljöbelastning. Alla tömningar, vikter och eventuella problem måste registreras direkt på plats.  

– Nu håller vi på att handla upp ett 30-tal tunga fordon med flerfackslösningar för att få den flexibilitet som behövs, säger han.

– Och vi jobbar stenhårt för att få in ett nytt våg- och registreringssystem, som är både driftsäkert och intelligent. Vi har en mycket bra dialog med beställaren och får gehör för teknikutveckling, så det ska bli spännande att driva detta vidare på ett modernt sätt.

Hållbarhetschef Karin Eberle menar att de nya biogasfordonen har bästa miljöprestanda och berättar att de är utrustade med eldrivna skåp så att man slipper tomgångskörning och buller vid komprimering.

– Men vi kikar också på att ta in helt eldrivna sopbilar. 

Det "nygamla" renhållningsuppdraget i Stockholm är värt omkring en miljard kronor.