LBC Frakt tar över DSV-distribution i Värmland

Publicerad tors, 04/04/2024 - 18:35

LBC Frakt är på väg att ta över DSV:s distributionsverksamhet i Värmland. Därför läggs DSV:s terminal på Stormgatan ned och verksamheten flyttar till LBC Frakts terminal på Lovartsgatan. Terminalen ska nu byggas ut och LBC Frakt planerar att utöka fordonsflottan och anställa fler förare.

LBC Frakt har tidigare utfört transporter åt DSV med fem lastbilar som lastat och lossat gods på DSV:s terminal. Nu har bolagen tecknat ett avtal med varandra om att hela DSV:s befintliga distributionsverksamhet i Värmland ska flyttas till LBC Frakts terminal. Det är något som enligt Anders Lööf, logistikchef på LBC Frakt, kommer att stärka hela bolagets distributionsverksamhet i Värmland genom att göra den mer tillgänglig.

– LBC Frakt kommer att kunna erbjuda dagliga transporter till platser där vi tidigare haft trafik endast ett par gånger i veckan, samtidigt som fyllnadsgraden ökar. I stället för att lastbilar går halvtomma fylls de upp och det sammantagna miljö- och klimatavtrycket kommer att minska, säger han.

Värmland är ett stort landskap med långa avstånd och det har spelat roll för affären, menar LBC Frakt.

– Vi och DSV har länge pratat om utmaningarna med de långa distributionslinjerna i Värmland. Med distributionen samlad under vårt tak blir det nu lättare att optimera våra bilar, säger Anders Lööf. 

Anders Lööf menar att den lokala förankringen och båda företagens engagemang inom hållbarhet gjort det möjligt att samarbete på det här sätter, trots att bolagen delvis konkurrerar om samma kunder.

– På LBC Frakt liknar vi upplägget med busstrafik. Vi tillhandahåller linjer som alla som vill kan använda, och ju fler som åker med desto bättre service kan vi erbjuda. Det är en win-win-situation. Vi är mycket stolta över att DSV anförtror oss med ett så omfattande uppdrag och att vi tillsammans gör konkreta förbättringar för miljön.

LBC Frakt inledde transporterna åt DSV den 1 april och kommer under året successivt att ta över alltmer av trafiken. Till att börja med ska befintliga fordon användas, men på sikt räknar LBC Frakt med att den totala godsvolymen inom LBC Frakts distribution ökar med 30 procent. Därför ska terminalen på Lovartsgatan byggas ut och fordonsflottan kompletteras med fler lastbilar. Det innebär också att fler förare ska anställas.