Lagrådet ger tummen ner för Cementa-undantag

Publicerad fre, 09/17/2021 - 09:57

Regeringens förslag om undantagsregler för Cementas kalkbrytning är inte förenligt med grundlagen. Det menar nu Lagrådet som har till uppgift att granska viktiga lagförslag.

Regeringen har tidigare meddelat att man vill se en åtta månader lång förlängning av Cementas nuvarande tillstånd att bryta kalk vid anläggningen i Slite på Gotland, efter att ansökan om fortsatt brytning avvisats av Mark- och miljööverdomstolen. Lagrådets största invändning är att förslagen i lagrådsremissen går i strid med regeringsformen då de bryter mot det så kallade generalitetskravet.

Lagrådet konstaterar också att det finns en risk för att tilltron till det svenska rättssystemet skadas om riksdagen driver igenom lagändringen. Slutsatsen motiveras med att den nya lagen skulle vara helt inriktad på att korrigera utgången i ett enskilt fall som hanterats i domstol. Ändringen skulle därmed också skada respekten för den grundläggande uppgiftsfördelning mellan riksdagen och regeringen som kommer till uttryck i regeringsformen.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, anser att läget är så exceptionellt att regeringen och riksdagen i detta fall bör köra över lagrådet.

– Situationen är värre än både byggkrisen på 90-talet och pandemins effekter. Regeringen har starka skäl och kan motivera varför man inte skulle följa lagrådet, säger hon i ett uttalande på byggforetagen.se under torsdagen.

Byggföretagen har i en nyligen presenterad konsekvensanalys konstaterat att omkring 90 000 jobb inom bygg- och anläggningssektorn kan gå förlorade fram till sommaren, att upp till 280 000 jobb hotas totalt sett och att tre av fyra planerade bostäder inte kommer att kunna byggstartas om fabriken i Slite stänger. Det nuvarande tillståndet går ut den 31 oktober i år.

Cementas anläggning i Slite. Foto: Istock.com