Laddning för tunga fordon i Skellefteå

Publicerad fre, 11/25/2022 - 10:19

Norra Sveriges första publika laddstation för tunga transporter har nu öppnat i Skelleftehamn. Bakom satsningen står Skellefteå Kraft i samarbete med flera andra aktörer som vill påskynda elektrifieringen av tunga transporter i regionen.

Det är Northvolt, Boliden, Scania, Wibax, Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft som gått ihop för att etablera den nya laddstationen som alltså blir startskottet för den kommande utbyggnaden av publik laddinfrastruktur för tunga fordon i norra Sverige.

– Det unika i den här satsningen för snabbladdning av tunga fordon är att aktörer från hela värdekedjan samarbetar i en region där elektrifieringen är i fokus, säger Fredrik Jonsson, affärsenhetschef för e-mobilitet på Skellefteå Kraft.

Alla i värdekedjan är beroende av varandra för att elektrifieringen av tunga fordon ska bli verklighet, menar Skellefteå Kraft. Fordonstillverkare behöver veta att kunderna vill ställa om till eldrivna fordon. Transportföretag vill, om de investerar i eldrivna fordon, säkerställa att de går att ladda på strategiska platser utan onödigt uppehåll och energileverantören behöver vara trygg i att laddning kommer att efterfrågas. 

– Nyckeln i omställningen är ett effektivt samarbete i hela värdekedjan. Med ökad tillgång till publik snabbladdning blir det tryggare för våra kunder att gå över till eldrift, säger, Jessica Björkquist, ansvarig för e-mobilitet på Scania Sverige.

En viktig förutsättning för en lyckad omställning är att laddningen blir effektiv, exempelvis genom att bilarna laddas i anslutning till lastning eller lossning. 

– För oss är elektrifieringen av transportsektorn inte bara ett mål med affärsverksamheten, utan också ett medel som hjälper oss utveckla världens grönaste batteri. Ska vi fortsätta pressa ned koldioxidavtrycket i våra batterier behöver alla våra transporter vara så hållbara som möjligt, och där är detta projekt ett viktigt steg, säger Anders Thor, kommunikationschef i Norden för Northvolt.

Totalt har 9,5 miljoner kronor investerats i laddplatsen. Tre lastbilar ska kunna laddas samtidigt med en effekt på 300 kW. Laddarna, Sicharge D, kommer från Siemens. 

Etableringen är delvis finansierad av klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket. 
 

Om Elregion Norrland
Elregion Norrland är ett samarbete mellan Scania, Northvolt, Boliden, Wibax, Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft. Elregion Norrland ska stödja elektrifieringen av tunga transporter i Skellefteåregionen med målet att en betydande del av transporterna är elektrifierade före 2025.

Tre fordon ska kunna ladda samtidigt på den nya laddstationen.