Iveco och Nikola inleder samarbete om vätgas- och ellastbilar

Publicerad tis, 09/03/2019 - 15:09

Ivecos ägare – italienska CNH Industrial, meddelar att de kommer att ingå ett samarbete med amerikanska Nikola om att utveckla vätgasdrivna och batterielektriska lastbilar.

CNH Industrial kommer att investera motsvarande cirka 2,6 miljarder svenska kronor (250 miljoner dollar) i Nikola, som en ”ledande serie D-investerare”.

100 miljoner dollar av investeringen består av kontanter, medan resterande belopp utgörs i form av tjänster som produktutveckling och produktionsteknik, samt försörjning av viktiga komponenter för tillverkning av modellerna Nikola Two och Nikola Tre.

CNH Industrial, som via bolaget Exor, kontrolleras av den italienska finansfamiljen Agnelli, som även är storägare i Fiat, äger även bland andra Iveco och FPT Industrial – tidigare en del av Fiat Powertrain Technologies.


De två bolagen kommer nu att ha en avgörande roll med att stödja Nikola när bolaget framhåller att de ska gå från att visa spektakulära prototyplastbilar, till att serietillverka vätgasdrivna och batterielektriska lastbilar för både den amerikanska och för den europeiska marknaden.

I ett inledningsskede är det modellerna Nikola One och Nikola Two, som är så kallade Klass 8-bilar, för den amerikanska marknaden, samt Nikola Tre, som är en tung dragbil anpassad för Europa, som ska ingå i samarbetet mellan Nikola och CNH Industrial.


Nikola ska även bidra med teknologi inom ramen för ett Joint Venture med CNH Indusrial i Europa, med bland annat kompetens inom bränsleceller, e-axlar, ombordlagring av vätgas, fjärrstyrd mjukvaruuppdatering, infotainment, kommunikationssystem mellan fordon och tillgång till ett nätverk av tankstationer för vätgas. 


- Det ökade fokuset på att inse att finns ett behov av att reducera utsläppen från fordon driver vår bransch att snabbt ta fram avancerade tekniska lösningar, säger Hubertus Mühlhäuser, vd och koncernchef i CNH Industrial. Iveco har nu en idealisk position för att erbjuda kunderna ett ännu större utbud av transportlösningar inklusive fordon som drivs med naturgas, el och vätgasdrivna fordon.

Trevor Milton, vd och koncernchef i Nikola Corporation, framhåller att det nu är dags att äntligen erbjuda lastbilsköpare en lösning med fordon med nollutsläpp.


- Samtidigt som andra tillverkare inte tror att lastbilar med nollutsläpp inte kan bli verklighet inom den tidsram som myndigheter och lagstiftare har satt upp, bevisar Nikola, FTP Industrial och Iveco att dessa tidsramar inte är orimliga.