Inga nya bilar med förbränningsmotor från 2035

Publicerad fre, 06/10/2022 - 10:22

År 2035 ska det inte vara möjigt att köpa en personbil eller transportbil med förbränningsmotor inom EU. Det står klart efter att Europaparlamentet under onsdagen röstat för ett förbud, som en del av ett större åtgärdspaket för klimatet.

Ett motförslag där 90 procent av försäljningen skulle omfattas av förbud fanns också på bordet, framtaget av den konservativa partigruppen EPP där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

– Vi tror på den stora elektrifieringen, men vill lämna en lucka öppen för innovationer och att använda nya bränslen och till exempel biobränsle, säger parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) i en artikel på dn.se, där hon också menar att det nya beslutet är något hon kan leva med, men att det varit bättre att ha lite flexibilitet inbakat.

Beslutet att fasa ut förbränningsmotorn till 2035 ligger i linje med de flesta biltillverkares planer, där vissa planerar att avsluta försäljningen tidigare än så. Socialdemokratiske ledamoten Jytte Guteland hade velat se en ännu snabbare utfasning.

– Vi hade velat se utfasningen redan 2030, vilket som jag förstår är även vad savenska tillverkare vill ha, säger hon enligt dn.se:s intervju.

Samma förhoppning hade Karin Karlsbro från Liberalerna, som enligt henne länge arbetat för ett stopp till 2030. Emma Wiesner från Centerpartiet hade i sin tur gärna sett att biobränslen funnits med i förslaget som röstades igenom, men valde att ställa sig bakom det ändå.

Totalt röstade 339 ledamöter för det vinnande förslaget och 249 röstade mot. 24 avstod från att rösta. Nu ska beslutet jämkas samman med medlemsländernas regeringars ståndpunkt. Regeringarna är representerade i EU:s ministerråd. Europakommissionen har tidigare lagt ett förslag som just innebär ett förbud från 2035.