Helsingborgs Hamn rullar ut självkörande lastbilar

Publicerad tors, 10/10/2019 - 07:54

Einride blir Helsingborgs Hamns samarbetspartner i det utannonserade innovationspartnerskapet. Företaget arbetar med att utveckla ett system för självkörande, elektriska lastbilar som är hållbart, effektivt och säkert.

Den 1 oktober inleddes projektet med mätningar och analyser av transportflödet i hamnområdet. 


- Mycket av det vi gör nu är nytt, obeprövat och spännande och så kommer det fortsätta på vår resa tillsammans med Einride, säger Mats Fernebrand, inköpschef i Helsingborgs Hamn. Även upphandlingsmyndigheten har varit behjälpliga hela vägen vilket vi är tacksamma för när vi arbetar vidare mot våra delmål. Tredje kvartalet 2021 hoppas vi ha en pilot på plats för att köra containrar mellan två hamndelar inom vårt område. Som sista nivå och steg tre ska fordonen kunna köra 4 – 5 mil utanför hamnens område.

Hamnområden är väl lämpade område för att införa autonoma lastbilstransporter. Det handlar om mindre komplexa trafiksituationer och förutsägbara färdvägar där man kan säkerställa att rätt infrastruktur finns på plats, som uppkoppling och laddstationer. Om det dessutom handlar om inhägnat område så krävs inget speciellt tillstånd för att framföra fordonet.


- Innovationspartnerskapet med Helsingborgs Hamn skapar förutsättningar för att utforska hur autonoma, elektriska lastbilar kan bidra till effektiva och säkra transporter i hamnområden och samtidigt radikalt minska utsläppen, säger Robert Falck, grundare och vd i Einride.