Handlingsplan för elektrifiering presenterades

Publicerad ons, 01/05/2022 - 17:34

Elektrifieringskommissionen presenterade i mellandagarna en handlingsplan för att möjliggöra eldrivna transporter längs större vägar, med fokus på tunga transporter.

Handlingsplanen pekar ut den övergripande inriktningen för utbyggnad av laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas längs större vägar och presenterar tio steg som påskyndar elektrifiering av både lätta och tunga transporter.

– Ambitionerna på klimatområdet måste höjas och Sverige ska vara en föregångare i klimatomställningen. För att klimatmålen ska kunna nås krävs en omfattande elektrifiering av vägtransporterna och elektrifieringen behöver ske i närtid. Den resa Sverige har gjort för elektrifieringen av personbilar ska vi nu göra för lastbilar, men snabbare. De tio stegen i handlingsplanen visar vägen, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth som är ordförande i Elektrifieringskommissionen.

Utbyggnaden av snabbladdning och tankinfrastruktur påbörjas nu genom en rad initiativ och i samverkan mellan olika typer av aktörer. Parallellt med utbyggnaden ska forsknings- och demonstrationsprojekt drivas, för att bättre förstå nya behov av ladd- och tankinfrastruktur för logistikflöden. 

Elektrifieringskommissionen består av företrädare från näringslivet, forskningsinstitut och offentlig sektor.

Här kan du ta del av handlingsplanen.