Fullmatad första dag på elektrisk mässa

Publicerad ons, 04/06/2022 - 19:30

I morse vid niotiden inleddes den första av två dagar för Ecomexpo, mässan för kommersiella elektriska elfordon. Infrastruktur, batteriutveckling och samarbeten mellan olika aktörer i samhället var några av nyckelfrågorna som lyftes återkommande på de många seminarierna.

Ett 40-tal aktörer finns representerade med egna montrar i mässhallen, och seminarierna duggade tätt från två scener under den första dagen.

Dagen öppnade med ett seminarium om elvägar som återigen verkar vara på tapeten. Den stora fördelen med elvägar är att det möjliggör att fordonen klarar sig på betydligt mindre batterier vilket minskar tyngden och ökar lastförmågan, samtidigt som behovet av att stanna för laddning minskar, eller helt uteblir. Just batteriernas kapacitet, utveckling och förmåga att återvinnas lyftes på några av de andra seminarierna, liksom det stora behovet av kraftigt utbyggd infrastruktur som i sig kräver ett omfattande samarbete mellan många olika aktörer i samhället. Ansvarsfördelningen i elektrifieringen av transporter lyfter också flertalet gånger.

Åkerinäringen representerades på scen av Lars Reinholdsson från LBC Frakt och Hans Magnusson från Tommy Nordbergh Åkeri som båda delade med sig av sina erfarenheter från att investera i och använda elfordon i verksamheten. Budskapet var att det är ett komplext område, att arbetet kräver att man tänker om i vissa frågor, men att potentialen är stor och att det är viktigt att börja i tid för att lära sig hur man kan bygga upp sin logistik och körningar.

Mot slutet av dagen fick åhörarna också en inblick i frågan om energilager/energilagring som kommer att bli en viktig faktor för att stabilisera och effektivisera elnätet och elproduktionen i framtiden.

I morrn forsätter mässan med många nya seminarier där bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth kommer att vara en av gästerna på scen.

Vill du se torsdagens seminarier live så kan du göra det här.

Lars Reinholsson, vd på LBC frakt, berättade om sina erfarenheter av att använda ellastbilar i verksamheten.