Fortsatt bra arbetsmarknade för nyexade från yrkeshögskolan

Publicerad fre, 01/07/2022 - 09:01

Väldigt många får jobb efter yrkesexamen, även under coronapandemin. Det visar nya siffror från Myndigheten för yrkeshögskolan. Transporttjänster ligger på en tredjeplats på listan över utbildningsområden där flest fått jobb snabbt.

– Vi hade förväntat oss sämre resultat och är glada över att läget på arbetsmarknaden redan tycks ha vänt, säger Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan.

Ett av de viktigaste måtten för yrkeshögskolan är andelen i jobb året efter examen. Under perioden 2017–2019 nåddes en ny högstanivå med 93 procent i jobb. Under pandemins första år sjönk andelen till 87 procent. I år rör det sig om 89 procent. Förändringen är dock inte en statistiskt säkerställd ökning, men ger en signal om att nedgången har avstannat, menar myndigheten. 

– Trots att ekonomin drabbats hårt av pandemin har det varit relativt lätt för de som examinerats från yrkeshögskolan att hitta jobb. Detta visar mer än något annat att yrkeshögskolan bistår arbetsmarknaden med efterfrågad kompetens, säger generaldirektör Thomas Persson. 

De utbildningsområden som har högst andel i jobb året efter examen är:

  • Hälso- och sjukvård samt socialt arbete (94 procent)
  • Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske (94 procent)
  • Transporttjänster (92 procent)

 

I åtta län har andelen i jobb efter examen sjunkit under pandemin, men i en majoritet av länen finns ingen statistik säkerställd minskning sedan 2019. 

Siffrorna visar också att LIA (yrkeshögskolans praktikform) fortsatt är en viktig väg till jobb. Före pandemin hade 56 procent av de examinerade jobb hos en arbetsgivare där de också gjort Lia. Enligt de nya siffrorna, avseende examinerade 2020, var motsvarande andel 52 procent. Inom utbildningsområdet transporttjänster hade två av tre examinerade jobb hos en arbetsgivare där de haft minst en Lia-period.

– Det nära samarbetet med arbetslivet är och förblir nyckeln till yrkeshögskolans framgångar. Det är fullt förståeligt att många företag under pandemin haft svårt att ta emot Lia-studerande och tvingats prioritera annat än att engagera sig i yrkeshögskolan, men för att en utbildning ska bli framgångsrik krävs en stark förankring i arbetslivet. Därför är också ett ökat engagemang från arbetslivets sida en förutsättning för att yrkeshögskolans resultat ska blir ännu bättre, säger Thomas Persson.