Första svenskproducerade HVO100-dieseln på marknaden

Publicerad ons, 04/10/2024 - 10:57

I höstas började Preem producera sin första egna HVO100. Nu finns drivmedlet på den svenska marknaden. 

För drygt 12 år sen påbörjade Preem omställningen till mer förnybara drivmedel. Nu har också den första svenskproducerade HVO100-dieseln nått den svenska marknaden. 

– Vår HVO100 är inte bara en viktig milstolpe i Preems omställningsresa mot en klimatneutral värdekedja, utan även ett bevis för att vi i Sverige har goda förutsättningar att fortsätta vara ledande i klimatarbetet, samtidigt som vi stärker vår robusthet, säger Preems vd Magnus Heimburg. 

Den förnybara dieseln tillverkas på Preems raffinaderi i Göteborg. Preems HVO100-produktion är fri från råvarorna palmolja och PFAD. Den omfattas av och följer europeisk standard EN15940 och råvarorna följer EU:s hållbarhetskrav. Sedan tidigare säljer bolaget egentillverkad HVO100 till Nederländerna, och man uppger att det finns ett stort intresse för produkten ute i Europa.

I en omvärld med kriser och konflikter i vår närhet ökar behovet av en trygg och fossilfri drivmedelsförsörjning. Att producera HVO100 är ett exempel på hur den försörjningstryggheten kan stärkas. 

Preems satsar på att producera cirka 2,5 miljoner kubikmeter förnybara drivmedel i sina raffinaderier i Göteborg och Lysekil under 2027. Redan till år 2035 förväntas kapaciteten ha fördubblats till cirka fem miljoner kubikmeter, skriver bolaget.