Första spadtaget för hållbart verkstadsbygge

Publicerad fre, 05/07/2021 - 10:15

Igår togs det första spadtaget för bygget av Renova Miljös nya underhållsverkstad i Bönekulla på Hisingen. Verkstaden kommer att kunna erbjuda flera nya tjänster. Nybygget blir troligen också den första verkstaden i Europa som miljöcertifieras enligt den internationella standarden Breeam.

– Det här är en stor och viktig investering för Renova, säger vd Anders Åström. Vi satsar offensivt för att även i framtiden kunna ligga i framkant med vår fordonsflotta och en ny modern verkstad är en viktig pusselbit i den strategin.

Den nya underhållsverkstaden ska rymma både plåt- och maskinverkstad och verkstad för tunga fordon. Idag finns verkstäderna på två olika platser, i byggnader som båda har ett antal år på nacken.

– Nybygget i Bönekulla blir ett stort lyft för arbetsmiljön, säger verkstadschefen Lester Johnsson

Bönekulla ligger nära Säve på Hisingen, i ett område som betraktas som ett framtida logistiknav. Underhållsverkstaden erbjuder tjänster till externa kunder samtidigt som man är en resurs för Renova internt. Fordonsverkstaden blir en fullserviceverkstad för alla slags tunga fordon. I Bönekulla ska service och reparationer kunna erbjudas av fordon med alla typer av alternativa drivmedel. Även tankfordon ska kunna repareras.

Plåt- och maskinverkstaden utför plåtarbeten, till exempel inom smide, fräs, svets och svarv. Man servar och reparerar också containrar samt utrustning och maskiner för avfallshantering, 

Breeam-certifieringen innebär bland annat att byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering bedöms och poängsätts. Även projektledningen, byggnadens placering i förhållande till allmänna kommunikationsmedel, val av byggnadsmaterial och de föroreningar byggnaden kan ge upphov till ingår i bedömningen. 

Här ska Renovas nya verkstad uppföras.