Finalister utsedda i Stora Åkeripriset 2019

Publicerad tis, 05/14/2019 - 16:15

Juryn i Stora Åkeripriset har nu utsett tre finalister i Stora Åkeripriset 2019. Vinnaren utses i samband med Sveriges Åkeriföretags årsmöte i Skövde den 23 maj.

Stora Åkeripriset

Stora Åkeripriset 2019 delas ut av Sveriges Åkeriföretag och Svensk Åkeritidning. Det primära syftet med utmärkelsen är att lyfta fram föredömen och goda förebilder i åkeribranschen som genom affärsmässig utveckling uppnått lönsamt och framgångsrikt företagande.

Sammanlagt har ett 50-tal åkeriföretag nominerats till Stora Åkeripriset 2019. Av dessa 50-talet nomineringar har juryn valt ut följande tre finalister:

Emanuelssons Transport, Motala
Forslunds Bulktransport, Gävle
Widrikssons Åkeri, Stockholm

Emanuelssons Transport i Motala är verksamt med transporter av styckegods och även tempererat gods, samt bedriver lagerverksamhet. Omsättningen i bolaget uppgick det brutna räkenskapsåret 2017/2018 till 35 miljoner kronor.

Forslunds Bulktransport är ett familjeägt bolag som utför bulktransporter i Sverige. Omsättningen i bolaget, med drygt 60 anställda, uppgick 2018 till cirka 80 miljoner kronor.

Widrikssons Åkeri i Stockholm är verksamt med godstransporter och distributionstrafik samt driver terminal- och lagerverksamhet för både torrgods och tempererat gods. Omsättningen i Widrikssons Åkeri, med 190 anställda, uppgick det brutna räkenskapsåret 2016/2017 till 124 miljoner kronor.

Juryn kommer att utse en vinnare som presenteras och hyllas vid Sveriges Åkeriföretags årsmöte i Skövde den 23 maj.

Sveriges Åkeriföretag och Svensk Åkeritidning har även tidigare delat ut Stora Åkeripriset under åren 2009 – 2013. Bakgrunden var att Sveriges Åkeriföretag 2009 beslutade att lägga mer fokus på att både höja åkerinäringens anseende och att stärka organisationens medlemsföretag.
Under perioden 2014 – 2017 har utmärkelsen varit vilande, men förra året beslutade styrelsen i Sveriges Åkeriföretag att införa denna utmärkelse i ny skepnad.

Förra året delades av det skälet Stora Åkeripriset 2018 ut på nytt. Segrare förra året blev Arne Anderssons Åkeri i Linköping/Motala.

Det primära syftet med Stora Åkeripriset är att lyfta fram föredömen och goda förebilder i åkeribranschen.
Kriterier för att nomineras är bland annat att bolaget ska ha en stabil ekonomi med god/tillfredsställande vinstmarginal och soliditet. Fordonspark och övrig för verksamheten betydelsefull utrustning ska vara i god ordning och åkeriet ska inte ha varit föremål för några allvarliga överträdelser för exempelvis kör- och vilotider eller överlaster.
Vidare ska åkeriföretaget följa lagar och förordningar kring löner, personal, trafiksäkerhet och arbetsmiljö. 
Innovationsförmåga och proaktivitet ska vara ledstjärna i verksamheten.
Åkeriföretaget ska behandla medarbetare, kunder och leverantörer på ett respektfullt, humant och korrekt sätt, samt ha etablerat goda relationer med samhället som helhet. Det är ett plus om åkeriföretagaren är en naturlig samtalspart för politiker och myndighetsföreträdare på sina hemorter. Det är även ett plus om åkeriföretagaren har etablerat ett samarbete med yrkesförarutbildningar och andra för åkeribranschen relevanta skolor i sin hemregion.
Åkeriföretaget ska även vara med i Fair Transport.

Vinnaren i Stora Åkeripriset 2019 premieras med en pristavla/diplom. Dessutom får vinnaren förfoga över en prissumma på 25 000 kronor som får lämnas som bidrag till valfri erkänd hjälporganisation.

- Priset och utmärkelsen är viktig ur flera perspektiv, säger Mikael Nilsson, ordförande i Sveriges Åkeriföretag. Vi måste höja branschens anseende och visa på vilken framtidsbransch åkerinäringen är för att fler ska söka sig hit. Åkerinäringen har en viktig samhällsfunktion där det finns stora möjligheter till utveckling, både som anställd och företagare. Många åkeriföretag ligger i framkant gällande digitalisering och har hela tiden blicken fäst mot framtiden. Branschens positiva delar och företagande måste lyftas fram och vi är övertygade om att Stora Åkeripriset kan hjälpa till med det.

I juryn för Stora Åkeripriset 2019 ingår ordföranden i Sveriges Åkeriföretag, Mikael Nilsson och tre styrelseledamöter i organisationen – Andreas Lindström, Ingrid Skoog Bengtsson och David Östman – samt Anders Karlsson, chefredaktör för Svensk Åkeritidning.