EU-parlamentet antog nya åldersregler för förarelever

Publicerad fre, 03/01/2024 - 11:39

I onsdags antog EU-parlamentet en stor reform av nya regler om körkort. Det handlar om nya bestämmelser som syftar till att minska bristen på förare genom en sänkning av åldersgränsen för när förarelever får börja köra, men också om att möjliggöra digitala körkort.

Den kanske hetaste och största fråga har varit bristen på förare och vilka åldersgränser som ska gälla. De nya reglerna innebär nu att det blir möjligt för 17-åriga lastbilsförare (kategorierna C och C1) att köra lastbil under överinseende av en erfaren lastbilschaufför. Elever som går förarutbildning kommer alltså tillåtas dem att skaffa sig körerfarenhet och bekanta sig med yrket tidigare än förut.

Nordic Logistics Association (NLA), som arbetar i EU för de nordiska vägtransportbranscherna, har varit en stark förespråkare för de förändringar i tillstånd som parlamentet nu antagit och välkomnar antagande av denna nya bestämmelse.

Parlamentet enades också om en minimiålder på 18 år för förare inom nationell och internationell lastbilsverksamhet i EU.

En ytterligare regeländring som nu antagits är att det ska bli möjligt att införa ett digitalt körkort, tillgängligt på telefoner, som är likvärdigt med det fysiska körkortet.