Elis installerar elvägsteknik för snabbladdning

Publicerad fre, 11/26/2021 - 09:30

Textilservicebolaget Elis har beviljats stöd från Klimatklivet för att installera skenor för snabbladdning av elfordon på sin anläggning i Veddesta, Järfälla. Installationen ska ske under första halvan av 2022.

Under sommaren och hösten har Elis investerat i eldrivna lastbilar, vilket vi rapporterat om på akeritidning.se. Nu ska nästa steg i elektrifieringen av fordonsflottan tas genom att företagets största anläggning för mattor ska få elskenor som gör laddningen snabbare och smidigare.

– Automatladdning av eldrivna transportfordon med denna nya elvägsteknik kommer att innebära att vi får till en enkel och effektiv snabbladdning samtidigt som vi lossar och lastar våra mattbilar. Dessutom kan vi utöka vår totala körsträcka, säger Patrik Nyholm, inköpschef på Elis. 

Den automatiska laddlösningen består av en kort elskena på marken vid kajerna i en terminal. Laddningen startar så fort en bil parkerar genom att avtagaren på bilen automatiskt ansluter mot elskenan. Laddning sker både vid på- och avlastning samt vid parkering under natten. För tekniken står företaget Elonroad.

– Vi tror att ny teknik som vår kan bidra till rejält minskad klimatpåverkan. För att uppnå det måste tekniken både vara tillgänglig för alla fordonstyper, och vara enkel att använda. Vi ser fram emot detta spännande projekt tillsammans med Elis, säger Karin Ebbinghaus, vd på Elonroad.

På resan mot nollutsläpp bytte Elis tidigare i år också till fossilfri gasol (biogasol) för att drifta anläggningen i Veddesta samt ytterligare fyra svenska anläggningar: Fristad, Eskilstuna, Vara och Länna. Skiftet innebar att 220 ton fossil gasol nu är utbytt till ett fossilfritt alternativ.