Elektroskandia och BDX byter till HVO

Publicerad tors, 09/30/2021 - 17:15

Den första oktober kommer alla Elektroskandias längre transporter bli mer klimatvänliga när BDX går över till HVO100.

Från Elektroskandia i Örebro går varje dag fem lastbilar till Uppsala/Stockholm, en till Västerås och tre mot Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och Luleå. Totalt handlar det om omkring 700 körda mil per dag. Från första oktober ska nu alltså samtliga bilar köras på HVO100, något som enligt BDX minskar koldioxidutsläppen från 162 000 till 17 400 kg koldioxid per månad, en sänkning på nästan 90 procent. Även utsläppen av kväveoxider minskar med uppemot 90 procent.

– För oss på Elektroskandia kommer det här att innebära en betydande minskning av de totala koldioxidutsläppen på våra transporter, vilket ligger helt i linje med att vi vill vara i framkant i arbetet för ett bättre klimat, säger David Hjälmarlycka, transportchef på Elektroskandia.

BDX Företagen AB är en av delägarna i transportnätverket TRB som i augusti 2021 tog fram och undertecknade TRB Klimatprotokoll. Målet är att vara klimatneutrala 2035, 10 år före det nationella målet och ett första steg är att reducera de fossila koldioxidutsläppen med 70 procent till 2026, jämfört med utgångsåret 2010.

– ­Det finns en hel del saker som vi kan göra nu, med ganska enkla medel. HVO100 är en av de delarna. Att vi tillsammans med Elektroskandia kan ta det här ”klimatklivet” ser jag som något väldigt positivt, säger Gunilla Peterson, chef för koncernstaben och hållbarhetsansvarig i BDX Företagen AB.