Einride och Electrolux i partnerskap för att elektrifiera transporter

Publicerad ons, 02/24/2021 - 07:38

Techtransportföretaget Einride och Electrolux tillkännager ett strategiskt partnerskap för att elektrifiera transporter. Verksamheten drar igång under andra kvartalet i år och ska för Electrolux del innebära en möjlighet att minska både miljöpåverkan och kostnader.

Partnerskapet kommer inom de tre första åren spara hundratals ton koldioxid jämfört med dieselfrakt och utgör ett viktig innovativt steg för de två företagen.

För Electrolux innebär partnerskapet ett åtagande om att minska miljöpåverkan och på sikt även kostnader, genom att tillämpa avancerad teknik i hela logistikkedjan och på så sätt förbättra effektiviteten. För Einride ger det möjligheten att växa med, och lära av, en global ledare inom tillverkning och logistik. 

– Hållbarhet är centralt för oss på Electrolux och vi vill minska vår miljöpåverkan inom alla aspekter av verksamheten, särskilt transport. Genom att samarbeta med Einride för att introducera elektrisk, och med ambitionen att även addera autonom, teknik i vår leveranskedja säkerställer vi att vi ligger i framkant både på kort och lång sikt, säger Anders Linnarsson, chef för Electrolux Logistics.

Partnerskapet ska inledas med elektriska transporttjänster i Sverige våren 2021 genom att integrera digitalt uppkopplade elektriska lastbilar. I en framtid är det också möjligt att samarbetet kommer att innefatta autonom elektrisk transport (AET) i form av Einrides Pods, världens första autonoma och elektriska tunga transportfordon som körs på allmän väg. Verksamheten kommer att samordnas och skalas genom Einrides plattform för fraktmobilitet, som inkluderar avsändar- och transportörportaler med realtidsuppdateringar och detaljerad hållbarhetsrapportering, samt information för vidare implementering av elektrisk och autonom frakt.

– För att vidareutveckla och skala våra fraktlösningar är det viktigt att samarbeta med likasinnade bolag, som har hållbarhet och teknisk utveckling som kärnvärden. Electrolux har en lång historia av att förbättra våra liv i hemmet och vi ser fram emot att tillsammans driva omställningen mot bättre frakt, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.

Einrides elektriska transportlösningar ska testas ihop med Electrolux.