Einride lägger jätteorder på Scanialastbilar

Publicerad tis, 05/24/2022 - 14:13

Det svenska transport- och teknikföretaget Einride har beställt 110 helelektriska lastbilar från Scania, vilket gör ordern till den största i sitt slag för Scania i Europa. Avtalet är också ett första steg i ett omfattande partnerskap inom produktutveckling mellan bolagen.

Den nya fordonsflottan ska rullas ut redan under andra halvan av 2022 och första halvan av 2023. Det rör sig om flera modeller, framför allt dragbilar men även ett antal specialbyggen i form av Scania Pilot Partner med nästa generations elmaskin och total maxvikt på 74 ton. Investeringen innebär att Einride stärker sin position som ett av de transportföretag som har flest tunga eldrivna lastbilar i Europa.

Samtliga fordon byggs efter Einrides specifikation på hårdvara och ska använda bolagets eget operativsystem Saga för att skapa effektiva och optimerade transporter. Systemet ska också dela med sig av data till Scania för att möjliggöra en gemensam fortsatt produktutveckling.
– Vi ser fram emot att börja detta partnerskap när vi expanderar i Europa. Dessa 110 lastbilar kommer vara ett väsentligt tillskott när vi utökar vår fordonsflotta, medan vi fortsätter att samarbeta med kända företag inom industrin som Scania för att öka innovation och produktutveckling i den globala transportindustrin, säger Ellen Kugelberg,
produktchef på Einride.

Einrides order är den hittills största av elektriska tunga fordon i Europa för Scania. Det nya partnerskapet ska bidra till båda företagens ambition att skala upp elektriska vägtransporter.
– Vi delar samma vision om att minska utsläppen från tunga transporter. Det har varit givande att arbeta tillsammans med Einride med dessa gemensamma tekniska lösningar och digitala tjänster som för vår industri framåt på ett hållbart sätt, säger Fredrik Allard,
chef för e-mobilitet på Scania.

Snart en vanligare syn på vägen.