DHL investerar stort i ellastbilar från Volvo

Publicerad tors, 05/12/2022 - 11:42

Volvo Lastvagnar och Deutsche Post DHL Group har tecknat ett samarbetsavtal som innebär en investering i 44 nya elektriska Volvolastbilar.

Den tänkta beställningen omfattar 40 ellastbilar av modellen Volvo FE och Volvo FL, som ska användas för paketleveranser inom stadstrafik på den europeiska marknade. Ellastbilar för längre sträckor är också en del av initiativet och DHL har beslutat att börja använda Volvolastbilar även för regionala transporter, inledningsvis med fyra FM Electric i Storbritannien.

De första lastbilarna har redan beställts, sex av DHL Parcel UK och två av DHL Freight. Man räknar med att genom den övergången spara nästan 600 ton CO2 och nästan 225 000 liter dieselbränsle.

– Vi är fast beslutna att möta kundernas växande efterfrågan på gröna och hållbara transportlösningar och att uppnå vårt långsiktiga mål om nettonollutsläpp till 2050, säger Pablo Ciano, chef för företagsutveckling på Deutsche Post DHL Group.

I november 2020 började DHL använda en elektrisk Volvolastbil i London, för leverans av varor till shoppingdistriktet West End. Fordonet var den allra första helt elektriska kommersiella tunga lastbilen som användes för stadsdistribution i Storbritannien, skriver Volvo Lastvagnar som menar att dessa tidiga och lyckade testkörningar är en av anledningarna till att DHL nu går vidare i en större satsning.

– DHL är en viktig global logistikleverantör som har åtagit sig att minska sin påverkan på klimatet. Tillsammans kan vi göra skillnad till det bättre och jag är stolt över att vi kommer att arbeta i en anda av partnerskap, för att nå våra vetenskapligt baserade mål för minskad klimatpåverkan, säger Roger Alm, vd på Volvo Lastvagnar.

Samarbetet omfattar bland annat introduktion av nya Volvoteknologier och gemensamma utvecklingsaktiviteter inom elektrifiering. Avtalet innebär även att Volvo Lastvagnar analyserar DHL:s transportverksamhet, med målet att säkerställa en framgångsrik implementering av skräddarsydda elektriska transportlösningar.

DHL tar ett viktigt steg mot målet om nollutsläpp med sitt nya samarbetsavtal med Volvo.