Deutsche Bahns dotterbolag på väg till börsen

Publicerad tors, 12/12/2019 - 20:24

Deutsche Bahn har långt framskridna planer på att under nästa år börsintroducera sitt dotterbolag för persontransporter med buss, spårvagn och pendeltåg; Arriva. Det handlar om en mindre andel av aktierna som planeras att säljas ut via börsen i Frankfurt under en treårsperiod. Börsintroduktionen beräknas ske i maj 2020.

- Vi vill definitivt göra Arriva publikt under nästa år, säger Deutsche Bahns CEO Richard Lutz till nyhetsbyrån Reuters och till tysk affärspress.
Arriva, som har mer än 50 000 medarbetare i stora delar av Europa bedriver verksamhet i 14 europeiska länder inklusive Sverige, Danmark och Storbritannien.

Förra året tillkännagav koncernledningen i Deutsche Bahn att de övervägde att sälja ut två av sina större dotterbolag, DB Schenker och Arriva. Av olika skäl förverkligades inte dessa planer. Främsta avsikten med att sälja ut dessa båda transportgiganter inom godstransport- och logistikområdet respektive persontrafiksektorn, var att få in kapital för att reducera Deutsche Bahns skulder som uppstått inom koncernens tyska rejält skuldtyngda järnvägsverksamhet, samt för att klara de enorma investeringar som krävs inom tysk järnvägsinfrastruktur framöver.

Deutsche Bahn hyste stor förhoppning om att hitta en enskild köpare framförallt till hela Arriva, men detta misslyckades. Detta utlöste en ledningskris i Deutsche Bahn vilket medförde att koncernens dåvarande finansdirektör Alexander Doll fick lämna sin post.