Daimler spår långvarig brist på chip i fordonsindustrin

Publicerad tis, 09/07/2021 - 14:58

Redan i våras pausade Volvo Cars sin bilproduktion i först Kina och USA och sedan även i Torslanda. Nyligen tvingades även Scania till ett produktionsstopp, och flera andra tillverkare har haft problem. Nu menar Daimler att den globala komponentbristen kan fortsätta in på 2023.

Det var vid bilmässan i München som Daimlers vd Ola Källenius sa att bristen på chip kan bli långvarig. Det skriver di.se som hänvisar till nyhetsbyrån Reuters. Daimler har tidigare aviserat en lägre försäljning för Mercedes-Benz under tredje kvartalet jämfört med det föregående, men Ola Källenius menar att bolaget ändå hoppas på en bättre tillgång till chip under fjärde kvartalet.

Att bristen kan bli långvarig är ett scenario som ett flertal fordonstillverkare, andra industriföretag och chiptillverkare spått under de senaste månaderna. Orsaken till den stora bristen uppges vara en obalans i leveranser och produktion när fordonsindustrin först pausat sina inköp under pandemin, för att sedan kraftigt öka beställningarna när efterfrågan på bilar och tunga fordon gått upp. Även den ökade efterfrågan på hemelektronik under pandemin anses vara en orsak, då tillverkarna ofta prioriterar leveranser till sektorer och företag där marginalerna är som bäst och volymerna som störst. Till dessa hör inte fordonsindustrin.

Monteringsarbete vid en av Daimlers/Mercedes-Benz fabriker. Foto: Daimler/Mercedes-Benz