DAF XD blev årets lastbil i Hannover

Publicerad tis, 09/20/2022 - 16:08

Juryn för utmärkelsen ”International Truck of the Year” har tänkt färdigt. Årets lastbil är DAF XD, som enligt juryordföranden Gianenrico Griffini är en toppmodern distributionslastbil som sätter en ny standard i sin klass.

Så sent som i fjol utsågs nya generationens DAF XF, XG och XG⁺, modeller för långa distanser och tunga transporter till International Truck of the Year. Nu har alltså nya generationens DAF XD-serie fått årets utmärkelse av juryn, som består av redaktörer och seniora journalister från en lång rad europeiska lastbilsmagasin.

Enligt reglerna ska utmärkelsen ges till den lastbil som lanserats inom det senaste året och som har bidragit mest till vägtransporteffektivitet. Bedömningen bygger på flera kriterier, såsom teknisk innovation, komfort, säkerhet, körbarhet, bränsleekonomi, miljöpåverkan och total ägandekostnad.

Harald Seidel, vd för DAF Trucks, fick motta utmärkelsen under en ceremoni på IAA Transportation i Hannover. Tidigare samma dag hade DAF haft sin officiellt presentation av hela XD-serien, inklusive den kompletta uppsättningen av helelektriska modeller.

Ordförandem för utmärkelsen, Gianenrico Griffini, menade att den nya serien erbjuder en toppmodern distributionslastbil som sätter en ny standard i sin klass. Han lyfte särskilt upp den goda sikten som har stor betydelse för säkerheten och är en nyckelfaktor för distributionsfordon, samt fordonets effektivitet och förarkomfort.

Serien har fått en förbättrad sikt genom en stor, välvd vindruta, sidorutor med låga bälteslinjer och ett fönstret med trottoarvy som kan väljas som tillval. Som tillval finn även hörnkamera och ett digitalt visionssystem som ersätter de traditionella huvudspeglarna.

Även de effektiva drivlinorna med förbränningsmotor och faktumet att serien erbjuder helt nya elektriska drivlinor med lång räckvidd imponerade på juryn.

Prisceremoni vid IAA I Hannover, där DAF XD blev utnämnd till årets lastbil.