DAF vann pris för årets lastbil i franska Lyon

Publicerad fre, 11/19/2021 - 10:20

DAF:s nya generation av tunga lastbilar har utsetts till ”International Truck of the Year 2022”. Utmärkelsen delades ut på lastbils- och transportmässan Solutrans i Lyon i Frankrike.

Enligt reglerna för”International Truck of the Year” delas utmärkelsen ut till den lastbil som lanserades under föregående år som har bidragit mest till vägtransporteffektivitet. Bedömningen utgår från många olika kriterier såsom teknisk innovation, komfort, säkerhet, körbarhet, bränsleekonomi, miljöpåverkan och total ägandekostnad.

– DAF är den första lastbilstillverkare som har lanserat en helt ny generation lastbilar som har utvecklats med utgångspunkt från de nya europeiska bestämmelserna för lastbilsvikter och -mått”, säger Gianenrico Griffini, ordförande för juryn för ”International Truck of the Year”, i ett pressmeddelande.

Resultatet är enligt honom en serie mycket attraktiva och aerodynamiska lastbilar med klassledande effektivitet, säkerhet och förarkomfort där nya XF, XG och XG⁺ har utmärkt sikt tack vare en stor välvd vindruta, sidofönster med låga bältlinjer och fönster med trottoarvy. De egenskaperna, tillsammans med det digitala backspegelsystemet som ersätter de traditionella backspeglarna och den nya hörnkameran, ger heltäckande sikt och skyddar utsatta trafikanter.

– Genom lanseringen av sin nästa generation med lastbilar har DAF levererat en serie tunga fordon med avancerad teknik som innebär en ny standard för branschen. Dessutom är den framtidsinriktad eftersom den utgör en komplett och mycket energieffektiv plattform för nya generationer av alternativa energibärare och drivlinor.

DAF Trucks vd, Harry Wolters, sa i sitt tal att lastbilsserien är det största innovationsprojektet i företagets 90-åriga historia och ett resultat av att företaget lyssnar på kunder och förare och har en tydlig vision om framtiden för hållbara transportlösningar.

DAF fick även utmärkelsen ”2022 Truck Innovation Award” för sin XF Innovation Truck med väteförbränningsmotor. 

Stor glädje hos DAF:s ledning som fick ta emot priset.