DAF presenterade ny generation lastbilar

Publicerad tors, 06/10/2021 - 22:23

DAF presenterade i veckan sin nya generation lastbilar för långa distanser. Modellerna XF, XG och XG+ byggs på en ny fordonsplattform och bolaget menar att man dragit full nytta av de nya EU-reglerna för vikter och mått.

Modellerna ska bjuda på en mycket attraktiv och aerodynamisk design, som utnyttjar den extra frihet som de nya bestämmelserna erbjuder.

Den första generationen DAF XF lanserades 1997 och hittills har 650 000 lastbilar i serien sålts i fler än 50 länder. Den nya generationen XF har bland annat en helt ny hyttdesign för bättre aerodynamik, hög energieffektivitet och lägre koldioxidutsläpp. Genom en lägre hyttreferens än tidigare, en stor vindruta och en extra låg bältlinje ska även sikten vara riktigt bra.

XG och XG+ har bland annat begåvats med extra längd baktill i hytten, vilket ger mer plats för arbete, liv och sömn. Även instigningen, sikten och ståhöjden ska vara riktigt bra. XG+ bjuder på extra mycket utrymme, enligt DAF mer än någon annan modell på marknaden.

Övriga förbättringar återfinns inom bland annat bränsleeffektivitet, kamerasystem, förarassistanssystem, vikt, serviceintervall och ökade drivmoment.

DAF XF, XG och XG+ är utrustade med en automatisk Traxon-växellåda som standard, med ny teknik som automatiskt val av startväxel, förbättrade prediktiva funktioner och urge-to-move (tillval).

Plattformen som den nya generationen DAF är byggd på är förberedd för framtida drivlinor för exempelvis plug-in-hybrider, bränsleceller och motorer för väteförbränning men släpps i detta steg bara med dieselmotorer och motorer för förnybara e-bränslen.

DAF startar serieproduktion av 4x2- och 6x2-dragbilschassin och chassin med hytt för den helt nya generationens XF, XG och XG+ under det sista kvartalet 2021.

DAF:s modeller XF, XG och XG+ kommer till hösten i en ny generation.