Daf på väg att öppna nya monteringsfabriken för ellastbilar

Publicerad tis, 01/31/2023 - 17:54

I vår ska de första serietillverkade exemplaren av Daf XD och XF Electric rulla ut från de nya monteringslinjerna i Eindhoven. Fabriken är helt ny och har tagit 18 månader att bygga.

Monteringsfabriken för de elektriska lastbilarna är placerad på Dafs befintliga fabriksområde i Eindhoven. Företaget förväntar sig att produktionen ökar till flera tusen fordon per år under de kommande åren, i linje med den ökande efterfrågan på helelektriska lastbilar.

Grunden för varje ny generation elektriska Daf-lastbilar är en så kallad glider, ett chassi utan drivlina men med hytt. Glidern är tillverkad på huvudproduktionslinjen för lastbilar. 4x2- och 6x2-dragbilschassin och chassin med hytt färdigställs sedan till ellastbilarna XD och XF Electric i en produktionsprocess med åtta steg på monteringslinjen för ellastbilar.

Den nya fabriken har två monteringslinjer. Batterienheterna monteras på delmonteringslinjen medan alla högspänningskomponenter, inklusive batterier och drivlinor monteras på chassit på huvudlinjen. Noggranna kontroller utförs därefter på slutstationerna för att säkerställa att lastbilen är i perfekt skick inför leverans.

En av stationerna i Dafs nya monteringsfabrik för helelektriska lastbilar.