Biogasdriven lastbil till Björknäsgymnasiet

Publicerad tors, 11/28/2019 - 10:29

En helt ny lastbil har levererats till fordons- och transportprogrammet i vad som är en av de största enskilda satsningarna i Björknäsgymnasiets historia. Det handlar om en Scania R 410 B 6x2 som drivs helt och hållet på förnybar biogas som tillverkas av matavfall i Boden.

- Det känns fantastiskt, säger Patrik Larsson, lärare på fordons- och transportprogrammet. Det är någonting vi jobbat för väldigt länge, en chans att få utbilda ungdomarna på modern utrustning som de kommer få möta i yrkeslivet samtidigt som vi får ett fordon som bidrar till en renare miljö. 

Behovet av nya lastbilsförare väntas bli mycket stort de närmaste åren och i och med investeringen blir Björknäsgymnasiets utbildning både mer modern och hållbar.


- Att få investera i en ny biogaslastbil innebär ett stort steg framåt i utvecklingen av utbildningen, både för våra pedagoger och för våra elever, och det inte minst med tanke på de miljömässiga aspekterna, säger Anette Lund, rektor.

Lastbilen har upphandlats av Norrlands Bil Tunga Fordon i Luleå och inkluderar påbyggnad av en lastväxlare med lokala Bodensläp som underleverantör. I samband med satsningen har ett lastbilssläp också köpts in till utbildningen.