Bellman Group förvärvar Samgräv

Publicerad tors, 12/13/2018 - 13:44

Bellman Group, med säte i Saltsjö-Boo i södra Stockholm, förvärvar samtliga aktier i Göteborgs-baserade Samgräv Holding och tillhörande dotterbolag. Köpet finansieras genom en mix av kontanta medel och aktier. Därmed blir Samgräv även ny delägare i den nya koncernen. Affären blev klar på torsdagen, den 13 december.

Bellman förvärvar Samgräv.

Samgräv är ett företag som är verksamt med förmedling och uthyrning av bland annat entreprenadmaskiner, lastbilar, kranbilar, traktorer, vältar, maskinförare och anläggningsarbetare. Samgräv är en stark aktör på marknaden i Västsverige genom att ha egna inerta deponier, återvinningsanläggningar och bergtäkter samt transport- och maskinförmedling, vilket skapar kostnadseffektiva och miljövänliga transporter för kunderna.

Samgräv redovisar en omsättning för det brutna räkenskapsåret 2017/2018 på 221 miljoner kronor och ett EBITDA - rörelseresultat före räntor, skatt, nedskrivningar, avskrivningar och goodwillavskrivningar - på 31 miljoner kronor.Bellman Group redovisar en omsättning för 2017 inklusive Samgrävs omsättning för räkenskapsåret 2017/2018 – på 1 606 miljoner kronor med ett EBITDA-resultat – beräknat pro forma inklusive Samgräv – på 188 miljoner kronor.

Genom förvärvet stärker Bellman Group sin ställning inom inerta deponier och utvidgar sin verksamhet till Västsverige. Detta kommer att få positiva effekter även för övriga bolag inom Bellman Group att tillsammans med Samgräv fortsätta knyta till sig fler och större affärer i Göteborgsområdet.

- Det är oerhört kul och spännande att Samgräv nu blir en del av Bellman Group, säger Håkan Lind, vd i Bellman Group. Genom förvärvet av Samgräv får Bellman Group en stark position även i Västsverige. Det här förvärvet ligger helt i linje med Bellman Groups affärs- och strategiplan att fortsätta utveckla verksamheten i Göteborgsområdet samt inom inerta deponier och återvinningsanläggningar. Vi ser goda möjligheter att fortsätta skapa värden i den nya koncernen då samtliga dotterbolag redovisar en stark resultatutveckling.

Avsikten är att Samgräv även i fortsättningen ska drivas i separat regi även efter förvärvet.

- Samgräv har haft en kortsiktig plan om att befästa sig väl i Västra Götaland och en långsiktig plan om att expandera i Stockholm och Malmö, säger Samgrävs ägare Roger Hansson. Vi har haft en ambition om att komma in i ett större sammanhang som ger oss handlingskraft och nya samarbeten. I processen har vi hela tiden varit måna om kunder, leverantörer och personal och haft dem i åtanke för att Samgräv ska bli förmedlingsbranschens förstahandsval. Vi har i Bellman Group hittat gemensamma värderingar och tankar kring framtiden. Jag är väldigt glad över att detta nu blir verklighet och jag ser mycket fram emot att gemensamt skapa en stark koncern inom Bellman Group.


Förvärvet är villkorat av att Bellman Group erhåller erforderlig finansiering samt att Konkurrensverket lämnar sitt godkännande till affären.

Tillträde i transaktionen förväntas ske under det första kvartalet 2019.