Hjulia Råbers - Fair Transport

Bara gör det!

Publicerad tis, 05/12/2020 - 10:56

Drygt ett år har gått sedan nylanseringen av Fair Transport. Det skarpaste verktyget för att få ordning på sitt hållbarhetsarbete. Efterfrågat av både medlemsföretag och transportköpare. Ett sedan länge väl inarbetat varumärke. Det tydligaste sättet att öppet och transparent ta ställning för bra transporter, i en omvärld där det faktiskt finns dåliga.

Om ni visste hur efterfrågat det är att kunna göra skillnad på transporter och transporter. När vi träffar stora transportköpare, säger de att de gärna vill skippa mellanhanden, bort med speditören, de vill sluta avtal direkt med er åkeriföretag och lastbilscentraler – men för att det ska vara möjligt, måste vi till-handahålla full transparens kring vår påverkan på människor och miljö. 

Fair Transport ligger rätt i tiden. Det är det skarpaste som finns när det kommer till att benchmarka. Det finns inga andra märkningar som kan mäta sig med Fair Transport. När Fair Transport lanserades var det världsunikt, och vi fick uppmärksamhet från världens alla hörn. Nu är vi i dialog med våra europeiska kollegor om att skala upp, breda ut vingarna över Europa och på allvar lyfta lägstanivån i denna vår bransch som så uppenbart behöver det. 

Efter nylanseringen spanar myndigheterna på hur deras riktlinjer och rekommendationer kring hållbara transportupphandlingar och -inköp kan linjeras med Fair Transport. Fair Transport är redan standard för de som vill verka för hållbara godstransporter. Ett sådant renommé är en färskvara. Trovärdigheten ligger i kollektivet, i att det är ett branschuppror. Nu behöver vi att branschen steppar upp. 

Vi är glada för de som kommer
Till dags dato har vi 220 företag som har registrerat sig och blivit godkända i Fair Transport. Under ett år har 220 företag hörsammat, samlat ihop sina papper och gjort sitt åtagande. Du ska vara glad för de som kommer, lyder det när många färre än beräknat dyker upp till kalaset. Sveriges Åkeriföretag är glada för de som är med i Fair Transport. Det är vi. Stolta så att vi spricker. Make no mistake: Fair Transport-företagen är crème de la crème. Om några år räknar vi med att du som inte är Fair Transport inte heller kan vara med i Sveriges Åkeriföretag. 

Och samtidigt. Vad sänder det för signaler, till Sveriges Åkeriföretag, till transportköparna, till politiker-na – när de flesta inte dyker upp? Inte tar sitt ansvar? 
Så vi kliar oss i huvudet. Är det för svårt? För högt ställda krav? För tidskrävande? Är Fair Transport inte intressant? Vad är det som gör att inte ens alla förtroendevalda är med, när Fair Transport är ett av de mest omfattande projekten branschorganisationen någonsin ägnat sig åt? 

Nä, kamma er. Samla ihop era papper. Visa att ni är ett åkeriföretag som tål att synas. Det är inte för svårt. Bara gör det. 


Hjulia Råberts

Hjulia Råberts