Arla och Gasum planerar för mer biogas

Publicerad ons, 09/22/2021 - 16:02

Efter regeringens besked om att långsiktigt stödja biogasproduktionen i Sverige utökar nu Arla och Gasum sitt samarbete inom biogas och biogödsel. Målsättningen är att kraftigt öka möjligheten för Arlabönder att leverera gödsel som Gasum ska använda för produktion av biogas och biogödsel.

Arla började satsa stort på biogas för två år sedan. För att kunna fortsätta i högt tempo behöver tillgången på biogas ökar. Idag producerar drygt 80 mjölkgårdar egen biogas, eller levererar gödsel till andra biogasanläggningar. För att öka möjligheterna för bönderna inleder nu Arla ett samarbete med Gasum.

– Genom samarbetet hoppas Arla att fler mjölkgårdar får möjlighet att på ett effektivt och lönsamt sätt bidra med gödsel till biogasproduktion, samtidigt som tillgången till flytande biogasbränsle för Arlas transporter ökar, säger Malin Leander, logistikdirektör på Arla Sverige.

En av Gasums planerade stora satsningar inom produktion av flytande biogas är i Götene, där gödsel är tänkt som den primära råvaran.

– Gasum ser samarbetet med Arla som en avgörande del i att realisera den potential som biogasen har i Sverige. Genom att utnyttja restprodukter som gödsel så uppnår vi inte bara stora förbättringar för klimatet utan vi löser även utmaningar med avfall, och bidrar till en minskad övergödning, säger Johan Grön på Gasum.

Satsningen är delvis ett resultat av att regeringen i sin nya budget avsätter nya medel för utvecklingen av biogasproduktion.

– De tydliga signaler som regeringen nu ger är mycket positiva för branschen, klimatet och Gasums ytterligare planerade investeringar de kommande åren för att öka tillgängligheten på biogas, säger Johan Grön på Gasum.

Arla har i tidigare beräkningar kommit fram till att potentialen i produktionen av biogas med gödsel som råvara från alla Arlas gårdar i Sverige motsvarar totalt ungefär 54 miljoner liter diesel om året.

Fler mjölkbilar ska köras på biogas framöver enligt Arlas planer.