Åkarhjälpen samlade in 124 000 i kampen mot barncancer

Publicerad ons, 01/08/2020 - 10:42

Nyligen stängdes Åkarhjälpens konto för 2019. Årets insamling inbringade 124 174 kronor, vilket är en förbättring med mer än 20 000 kronor jämfört med förra insamlingen för ett år sedan. Därmed har Åkarhjälpen samlat in mer än 720 000 kronor sedan starten för några år sedan.

Åkarhjälpen – som är ett initiativ av Svensk Åkeritidning och åkeriföretagaren Stefan Espersson i Hörby – är ett upprop för att samla in pengar till fonden Ruguté i Litauen som arbetar för att göra livet lite mer drägligt för cancersjuka barn och deras familjer i Litauen.

Checken med beloppet för årets insamling överlämnades vid en sammankomst hos Ruguté i Vilnius, Litauen den 15 december 2019.

- Det är helt fantastiskt att vi sedan starten av Åkarhjälpen 2013 tillsammans med Svensk Åkeritidning samlat in över 720 000 kronor som sedan kommit till Ruguté fondens hjälp i att stötta dessa cancersjuka barn/ungdomar till ett bättre leverne, säger Stefan Espersson till Svensk Åkeritidning.


Svensk Åkeritidnings chefredaktör Anders Karlsson var tillsammans med Stefan Espersson, Ieva Sturesson, Anita Larsson och två elever i nionde klass från Hörby på plats i Litauen några dagar i december då de besökte cancersjuka barn hos familjer och sjukhus i Kaunas och Vilnius.


- Vid besöken hos de cancersjuka barnen på sjukhus och hos familjer spred vi julstämning och delade ut julklappar som samlats in i Hörby, säger Anders Karlsson, chefredaktör för Svensk Åkeritidning. Vi överlämnade även en check på det insamlade beloppet till hjälpverksamheten som bedrivs i Rugute fondens regi. 
Det framgick med all önskvärd tydlighet att den medmänsklighet och de pengar och gåvor som delades ut verkligen gör skillnad för de drabbade barnen och familjerna.

Både Stefan Espersson och Anders Karlsson vill rikta ett riktigt stort tack till alla som varit med och bidragit.

- Pengarna kommer – i likhet med tidigare om åren – att räcka till jättemycket.
Litauen är inte långt bort, men är ett land där det är mycket stor skillnad mellan fattig och rik – och hjälpen som Åkarhjälpen kommer med kan i många fall vara skillnaden mellan liv och död. Hjälpen som Ruguté ger är vitt skild men oftast handlar det om just medicin och medicinsk utrustning som kostar stora pengar. En del av pengarna från Sverige går också till att kunna behålla övernattningslägenheten i Vilnius, som ligger i anslutning till sjukhuset – där långväga anhöriga till de sjuka barnen kan få bo för att få vara nära sina barn.


Som tidigare sätter Åkarhjälpen en ära i att inte en enda krona försvinner i administrativa kostnader. Pengarna kommer istället att gå till medicin och annan hjälp för att underlätta livet för de små och deras anhöriga. Detta i ett land där skillnaden mellan rik eller fattig styr vem som ska överleva eller inte.