Afrikansk svinpest på väg mot Sverige – detta behöver du tänka på

Publicerad fre, 11/19/2021 - 09:26

Var försiktig med kallrökt fläskkött när du rör dig nere på kontinenten. Om du tar med en lunchmacka över gränsen så måste eventuella rester slängas i en förseglad och säker soptunna. Det är budskapet från Jordbruksverket som är djupt oroade över den afrikanska svinpesten som nu härjar på kontinenten.

Afrikansk svinpest är en virussjukdom som kom till Europa från Afrika år 2014. Sedan dess har den spridit sig till en lång rad länder på kontinenten och nyligen upptäcktes den strax söder om Rostock, inte långt från färjelinjen till Danmark alltså. Den afrikanska svinpesten är ofarlig för människor, men dödlig för grisar och utgör idag ett mycket stort problem för jordbruket i framför allt Östeuropa där smittan är som allra mest spridd.

– Viruset har kommit in i Tyskland via Polen och har en stor spridning i den östeuropeiska vidsvinsstammen, viket har spillt över på tamsvinen. Mot den här sjukdomen finns inga vaccin och vi vill absolut inte ha in den i Sverige, säger Maria Cedersmyg som är veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Viruset dör när köttet värmebehandlas. Därför är det de kallrökta charkprodukterna som är problemet, säger Maria Cedersmyg.

– På kontinenten finns en tradition att göra egen korv, och viruset kan alltså finnas i produkter från mindre gårdar och ”hemslaktade” grisar. Man får gärna köpa och äta kallrökt korv eller skinka, salami och liknande. Men om man inte kan äta upp den innan man åker över till Sverige så måste eventuella rester slängas i säkra och förseglade soptunnor. Inte i öppna soptunnor och absolut inte i vägkanten.

Farhågan är nu att smittan kan komma in genom exempelvis gästarbetare och turister som tar med sig lunchmackor när de åker över till Sverige. Maria Cedersmyg tror att många inte är medvetna om att man kan föra smittan vidare genom att slänga en halv macka vid vägkanten.

– I grossistledet finns bra kontroller för det här viruset, så det vi oroar oss över är hur enskilda personer hanterar det. Det sätts nu upp allt fler kärl för säker sophantering längs vägarna, så använd dessa. Bäst är förstås att helt låta bli att ta med den här typen av produkter.

– Det finns dessutom fler virussjukdomar som kan spridas på det här sättet, men med svinpesten kan det bli extra allvarligt att inte ta ansvar. Det är inte läga att mata djuren längs vägen, med andra ord.

 

Här kan du läsa mer om hur du hindrar smittspridning.

Svinpesten är väl etablerad i den östeuropeiska vildsvinsstammen. Foto: Istock.com