Absolut går över till elhybrider

Publicerad ons, 06/09/2021 - 09:54

Varje dag fraktas omkring 600 000 flaskor Absolut Vodka från fabriken i centrala Åhus ner till hamnen. I en gemensam investering för att minska både utsläpp och buller ersätter nu The Absolut Company, tillsammans med Scania och Åhus Åkeri, samtliga biodiesellastbilar som trafikerar sträckan med elhybrider.

Omställningen är ytterligare ett steg på vägen mot helt fossilfria transporter.

– Som stor arbetsgivare på en relativt liten ort har vi ett stort ansvar och är en naturlig del av den lokala gemenskapen. Den här omställningen, som innebär både minskade utsläpp, avgaser och buller, är inte bara ett sätt för oss att klara högt ställda hållbarhetsmål. Det är också ett sätt att ge tillbaka till Åhus, säger Anna Schreil på The Absolut Company.

Absolut Vodka har ett av världens mest klimat- och energieffektiva destillerier, med en målsättning att tillverka en helt klimatneutral vodka år 2030. Eftersom de direkta utsläppen kopplade till produktionen redan är 98 procent lägre än för ett genomsnittligt destilleri, fokuserar The Absolut Company därför främst på klimateffektiva lösningar tillsammans med partner och leverantörer.

Investeringen omfattar tre nya elhybridlastbilar av modellen P 320. Det är Scanias senaste elhybrid, som drivs av en kombination av förnybart bränsle och el. Lösningen innebär minskade utsläpp på över 90 procent jämfört med dieseldrivna fordon och ger dessutom betydligt mindre buller. Bullernivån från lastbilarna minskar från 81 dB för den tidigare modellen till 65 dB för hybriderna.

– Våra hybridlastbilar gör det möjligt att köra utan höga bullernivåer och avgaser mitt i stadskärnor där folk bor och arbetar. De omvandlar också energin som alstras vid inbromsning, vilket ger en minskad bränsleåtgång på omkring 25 procent. Det är bra både för miljön och för åkeriets bränsleekonomi, men kanske allra bäst för Åhus som nu blir en ännu trevligare plats, säger Jessica Björkquist, senior produktchef inom hållbarhet på Scania Sverige.

Sträckan från Absolut Vodkas fabrik i centrala Åhus ner till hamnen har tidigare trafikerats av tre biodiesellastbilar och en elhybridlastbil som använts på prov sedan 2018. För Åhus Åkeri som sköter transporterna innebär avtalet en naturlig fortsättning på ett långsiktigt och nära samarbete med The Absolut Company.

– Vårt samarbete med The Absolut Company är egentligen mer än ett samarbete. Vi lär oss av varandra varje dag och vi hjälper varandra att hela tiden bli bättre. Tack vare hårda krav på hållbara transporter har vi redan minskat våra koldioxidutsläpp med 90 procent. Nu minskar vi dessutom bränsleåtgången och både Åhus och våra förare kan njuta av minskat buller, säger Andreas Jönsson, vd på Åhus Åkeri.

600 000 liter vodka om dagen ska nu transporteras med elhybridlastbilar från destilleriet i Åhus.