120 mil väg får ändrad hastighet

Publicerad tis, 10/29/2019 - 07:49

Under 2019 kommer Trafikverket att skylta om hastighetsgränser på vägsträckor runtom i landet. Den 28 oktober tog myndigheten beslut om vilka vägsträckor som berörs av förändringarna, och därmed kommer att skyltas om.

111 mil statlig väg får sänkt hastighetsgräns från 90 till 80 km/tim (med något undantag där sträckor sänks från 110 till 100 samt från 100 till 80). 9 mil får höjd hastighetsgräns från 90 till 100 km/tim.

Hastighetsgränserna anpassas i hela Sverige. Längst upp i norr sänks hastigheten på cirka 20 mil väg, i västra Sverige på cirka 25 mil väg och i södra Sverige på drygt 16 mil.  
De nya föreskrifterna träder ikraft mellan den 4 – 6 november, och då kommer Trafikverket att skylta om alla vägsträckor som får sänkt hastighetsgräns. Höjningarna av hastighetsgränser sker efter hand som en vägsträcka byggs om till mötesseparerad.

Att anpassa hastighetsgränser utifrån vägens utformning är en av Trafikverkets många åtgärder för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Fram till år 2025 kommer cirka 425 mil statlig väg att skyltas om till en lägre hastighetsgräns. Under samma period kommer cirka 120 mil väg få höjd hastighetsgräns eftersom vi bygger och höjer säkerhetsstandarden.


- Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering. Om alla tar sitt ansvar och håller hastigheten kan vi rädda minst hundra liv varje år. När vi lättar på gasen sparar vi dessutom på bränslet och minskar utsläppen. Under våren 2019 inledde Trafikverket processen med regionala dialoger tillsammans med kommuner, regionala planupprättare och andra samhällsaktörer. Därefter skickade respektive region ut sina föreslagna vägsträckor på remiss. Alla remissvar har kommit in och vi har gått igenom dem.

Trafikverket har skriftligen bemött remissinstansernas synpunkter.