Omfattande brist på säkra parkeringsplatser i EU
Enligt en ny studie från Europeiska kommissionen står EU inför en kritisk brist på säkra parkeringsområden (SSPA) för yrkesförare. Den nuvarande bristen på 390 000 parkeringsplatser förväntas öka till 483 000 år 2040 om inte trenden vänder. Men det finns positiva signaler.
Många parkeringsområden i EU har implementerat säkerhetsfunktioner, men ett betydande antal är fortfarande ocertifierade enligt EU:s parkeringsstandarder för SSPA (Safe and secure parking areas). Certifieringen används för att säkerställa att parkeringsanläggningar uppfyller alla EU:s säkerhetskrav och ger ett effektivt skydd för förare och deras fordon. Problemet med brist säkra och certifierade parkeringsplatser för yrkestrafik är särskilt stort i länder såsom Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien och Spanien. Dessa länder, som ligger längs viktiga transportvägar, är sårbara för hög brottslighet riktad mot förare och deras fordon, vilket gör behovet av säkra parkeringsanläggningar ännu mer angeläget.
Den nuvarande bristen på 390 000 säkra parkeringsplatser riskerar enligt studien att öka till 483 000 år 2024. För att lösa problemet rekommenderar studien strategiska investeringar, inklusive snabb uppgradering och certifiering av befintliga parkeringsområden som redan uppfyller de nödvändiga säkerhetsstandarderna. Det anses vara det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att snabbt utöka nätverket av certifierade SSPA i EU. Studien belyser också att förbättrad uppkoppling och digitalisering är viktiga drivkrafter för att göra SSPA:er mer tillgängliga och attraktiva.
Som stöd för detta har Europeiska kommissionen avsatt finansiering som omfattar 65 parkeringsområden som antingen redan är på plats eller under uppbyggnad just nu. Pengarna kommer från Fonden för ett sammanlänkat Europa.
Trots den bistra situationen just nu så förutsätter studien att ett omfattande, säkert och hållbart parkeringsnätverk kommer att finnas på plats till år 2040. Men då gäller det att EU och medlemsländerna får på plats ett robust nytt regelverk, att tekniska innovationer får utrymme och att samarbetet mellan berörda aktörer fungerar.


Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se