Westport Fuel Systems utvecklar vätgasmotor i samarbete med Scania

Publicerad tis, 02/16/2021 - 09:07

Westport Fuel Systems har ingått samarbete med Scania om att utveckla en av Scanias motortyper för vätgasdrift. Det är Westports system HPDI 2.0 (High Pressure Direct Injection) som ska kombineras med Scanias senaste motormodell. De första testresultaten förväntas under andra halvan av 2021.

– Vi är specialister på att arbeta med gasformiga bränslen. Vätgasanvändning i en förbränningsmotor med Westports HPDI bränslesystem kan erbjuda en kostnadseffektiv väg för att minska koldioxidutsläppen från transporter. Det här är en spännande utveckling av vår patenterade teknik som kan vara ett ekonomiskt, konkurrenskraftigt alternativ till bränsleceller. Minskningen av utsläppen av växthusgaser är ungefär densamma för de två typerna av drivlina, säger Anders Johansson, Vice President för Heavy Duty OEM inom Westport. 

– Vi investerade tidigt i vätgasteknik. Det vi nu lär oss i detta forskningsprojekt kommer framöver att göra det möjligt för oss att skapa de bästa erbjudandena för våra kunder, säger Eric Olofsson, Senior Technical Advisor på Scania Powertrain Research & Technology.