Volvo Lastvagnar först i världen med fossilfritt stål

Publicerad tis, 05/24/2022 - 14:37

Volvo Lastvagnar blir först i världen att använda fossilfritt stål i sina lastbilar. Stålet kommer från SSAB och ska i ett första steg användas i de helelektriska lastbilarna. 

Stål som tillverkas med energi från vätgas istället för fossila bränslen är framtiden enligt många. Mängdproduktionen av det nya stålet komma igång hos SSAB först om några år, men redan under tredje kvartalet nu i år påbörjas en småskalig introduktion av stålet i Volvos tunga elektriska lastbilar.

– Vi kommer att öka användningen av fossilfria material i alla våra lastbilar för att göra dem helt koldioxidneutrala, inte bara avseende utsläppen utan också när det kommer till materialen som de är byggda av, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar.

Först ut att ersättas av stål tillverkat med vätgas är rambalkarna, själva ”ryggraden” i lastbilen som övriga komponenter monteras på. I takt med att tillgången på fossilfritt stål ökar ska stålet användas i andra delar av lastbilen. 

Upp till 90 procent av materialet i en Volvo-lastbil kan återvinnas och idag är omkring 30 procent av materialet i en ny Volvolastbil återvunnet, enligt Volvo Lastvagnar.

– Vi strävar hela tiden efter att minska vårt klimatavtryck. Vi går också mot en större cirkularitet både i vår verksamhet och i våra lastbilar, säger Jessica Sandström.

Volvokoncernens samarbete med SSAB inom fossilfritt stål startade förra året. Världens första maskin i fossilfritt stål, en lastbärare, visades upp i oktober 2021. Fossilfritt stål kommer framöver att vara ett viktigt komplement till det traditionella och återvunna stålet som används i Volvos lastbilar.

Rambalkarna (grönt i bild) är den del av lastbilen som ersätts av fossilfritt stål först.