Utländska arbetstagare ska betala skatt i Sverige

Publicerad tis, 06/23/2020 - 09:04

Från och med nästa år ska fler utländska arbetstagare som jobbar i Sverige också betala skatt här. Det framgår av ett förslag som regeringen presenterar för riksdagen på tisdagen, den 23 juni.

- Det är ju så i dag om svenska arbetstagare hyrs ut och jobbar i andra länder då betalar de skatt där, och då är det också rimligt att utländska arbetstagare som jobbar i Sverige betalar skatt här, det blir ju rättvisare, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio Ekot.


Enligt regeringen är det ofta billigare att hyra in personal från utlandet i stället för att anställa eftersom inhyrd arbetskraft inte betalar skatt i Sverige om de jobbar ett halvår eller mindre. Det finns utländska företag, till exempel i byggbranschen, som har satt detta i system, enligt regeringen.


I de nya skattereglerna som föreslås träda i kraft 1 januari 2021 ska vem arbetet utförs för, inte vem som betalar ut lönen, vara avgörande för om skatt ska betalas i Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson ser flera fördelar med förslaget regeringen nu går vidare med till riksdagen.


- Det ökar konkurrensneutraliteten och är också välkommet av de svenska fackföreningarna, säger hon till Sveriges Radio Ekot. Det kommer omfatta ungefär 23 000 arbetstagare som i dag jobbar i Sverige men ändå inte betalar skatt här.