Svagt stigande godstrafik på Öresundsbron

Publicerad fre, 04/30/2021 - 07:51

Totalt sett minskade vägtrafiken på Öresundsbron under årets första kvartal med 54,1 procent jämfört med samma period i fjol, men godstrafiken är stigande och stabil.

Årets första kvartal på Öresundsbron avslutades med lättade svenska inreseregler, påskvecka och en svag ökning av den danska fritidstrafiken på förbindelsen.

– Vi är långt ifrån normaltrafik på förbindelsen och restriktioner finns kvar i båda riktningarna. Men det finns en uppdämd lust att besöka andra sidan sundet, vilket tydligt märktes då många danskar passade på att besöka sina efterlängtade sommarhus i Sverige då gränsen öppnade, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

Pendlingstrafiken minskade 38,4 procent, vilket är betydligt minde än den totala personbilstrafikens minskning med 61 procent. Godstrafiken ökade med 0,7 procent jämfört med motsvarande period i fjol, varav lastbilarna över 9 meter ökade med knappt 5 procent.

– Sakta men säkert ser vi nu en svag återhämtning av trafiken jämfört med i januari. Godstrafiken var stabil under hela 2020, och i år ökar den faktiskt även jämfört med samma period 2019, säger Linus Eriksson.