Stabil utveckling för BDX Företagen

Publicerad ons, 06/03/2020 - 09:01

Sveriges största medleverantörsägda transportföretag, BDX Företagen med säte i Luleå, redovisar för 2019 ett resultat efter finansiella poster på 91,8 miljoner kronor och ökar samtidigt omsättningen med drygt 141 miljoner kronor till 4 381 miljoner kronor för helåret 2019.

Det framgår av BDX Företagens bokslutskommunké för 2019 som nu har offentliggjorts.

Under de senaste fyra åren har intäkterna ökat med 51 procent, motsvarande 1 481 miljoner kronor.

Rörelseresultat efter finansiella poster för koncernen minskade under 2019 till 91,8 miljoner kronor (113,5 miljoner kronor).

Omsättningen ökade under samma period med drygt 141 miljoner kronor till 4 381 miljoner kronor.

- Vi har under de fem år jag har varit vd och koncernchef för BDX Företagen haft en kraftigt ökad omsättning, parallellt med ökad lönsamhet över tiden, säger Fredrik Persson, vd och koncernchef i BDX Företagen. Vår satsning i Västerbotten, bland annat med dotterbolaget Bimac, visar en positiv utveckling och ett positivt resultat. Vi satsar nu ytterligare på vår verksamhet i norra Västerbotten, där Skellefteå har seglat upp som en av de hetaste regionerna i norra Sverige. I slutet av 2019 beslutade styrelsen i BDX att investera i en markyta i Skellefteå för att ha möjlighet att expandera verksamheten i regionen.

Fredrik Persson framhåller att en del av BDX gruvrelaterade verksamheter har haft en bra produktion men händelser utanför bolagets påverkan har belastat produktionen med väsentliga extraordinära kostnader.

- Extraordinära kostnader har även tillkommit som en följd av beslut om avetablering av entreprenadverksamheten i Mälardalen, säger han.

För att ytterligare stärka BDX Företagen kommer ett av fokusområdena att vara intern samverkan inom koncernen – mellan funktioner, medarbetare, medleverantörer och geografier.

- Vi har de senaste åren fokuserat på vårt värdeord Tillsammans, säger Fredrik Persson. Nu utökar vi det arbetet med vårt strategiska initiativ "Företagskultur i fokus - Ett BDX", där vi bygger vidare och skapar en fast och starkt förankrad företagskultur. Vi är på väg men vi har ännu en bit kvar.

Den 1 februari sjösattes en ny organisation som innebär att fyra divisioner blev två divisioner. Division Entreprenad utgör det ena divisionen, där basen är förutvarande divisionsstruktur. Inom den nya Division Industri & Logistik samlas maskin- och transporttjänster, logistiktjänster, ballast samt industriverksamheten. Syftet är att stärka företaget centralt, lokalt och regionalt – ett naturligt steg i BDX utveckling. Den nyinrättade koncernstaben ger tillsammans med Ekonomi & Finans stöd till verksamheterna med sina respektive specialkompetenser.

Under året har organisationen anpassats och trimmats in. Under året har den långsiktiga satsningen på miljöaffären fortsatt, genom förvärv av en majoritetspost i ett miljöbolag. Verksamheten består av att man tar emot, behandlar och skapar avsättning för olika former av förorenade jordar och verksamhetsavfall. Under våren startade även produktionen i ett nytt underjordsuppdrag med raslastning och bergtransporter.

Under 2019 hade BDX ett antal olyckstillbud och olyckor, några med svårare personskador. Ingen medarbetare, medleverantör eller kund ska behöva uppleva brister i säkerheten.

- I november skickade jag och vår styrelseordförande ut ett gemensamt undertecknat brev till både medarbetare och medleverantörer där vi påtalade att vi, återigen, måste börja tänka – och agera i – säkerheten först, säger Fredrik Persson. Ingen ska riskera att skadas i arbetet, vare sig på grund av tidsbrist i projekten eller att vi struntar i säkerhetskrav. Det finns ingenting som är så viktigt eller så bråttom att säkerheten ska åsidosättas!

År 2020 kommer att bli ett annorlunda år med tanke på Coronapandemins utbredning, inte bara för BDX utan för hela samhället. BDX tillsatte tidigt en beredskapsgrupp som avlastar linjeorganisationen och samordnar de insatser som görs på grund av Coronapandemin.

- Vi har en fortsatt kostnadskontroll i BDX vilket innebär att vi har kontroll på både våra kostnader och våra intäkter, vi ska göra kloka investeringar i det vi verkligen behöver, säger Fredrik Persson. Och detta är särskilt viktigt i dessa tider. Vi måste även vara tydliga med att produktion och ekonomi går hand i hand. I skrivande stund lever vi under de villkor som Coronapandemin dikterar. Årets fyra första månader har börjat bra och vi kommer att ta oss igenom detta. Men vi måste vara inställda och förberedda på förändringar i marknad och näringsliv – i stort och smått.

Fredrik Persson bedömer att de aktörer som är långt fram och har förmåga att inte bara leva i nuet, utan även se runt hörnet kommer att klara sig bäst.

- Om vi tar fram det bästa vi har – alla BDX medarbetare, medleverantörer och kunder – är jag övertygad om att vi inte bara ska klara oss igenom det här, utan att vi även ska kunna vända det till något positivt, säger han.

Nyckeltal 2019

Nettoomsättning 4 381 (4 240) miljoner kronor. 
Resultat efter finansiella poster 91,8 (113,5) miljoner kronor.
Årets vinst i koncernen, efter skatt, 72,3 (87,8) miljoner kronor.
Balansomslutning i koncernen, 1 439 (1 361) miljoner kronor. 
Soliditet 37 (35) procent. 
Genomsnittligt antal anställda ökade till 613 (559).