Rekordlite bilkörning under 2020 – men lastbilarna rullade på

Publicerad tors, 04/15/2021 - 16:44

Under 2020 minskade den totala körsträckan för svenskregistrerade personbilar med 6 procent, jämfört med 2019. För lastbilstrafiken landade siffrorna däremot på nästan exakt samma som 2019. Det visar Trafikanalys officiella statistik över körsträckor med svenskregistrerade fordon.

Körsträckan för alla svenskregistrerade personbilar var 6 282 miljoner mil under 2020, vilket är 6 procent lägre än föregående år. Det är andra året i rad som den totala körsträckan för personbilar minskar.

Den genomsnittliga körsträckan per personbil minskade också med 6 procent, till 1 100 mil per bil. Det är den lägsta genomsnittliga körsträckan sedan åtminstone 1999, som utgör startår för den officiella statistiken på området.

– Trafikverket har på det statliga vägnätet uppmätt en minskning i total trafik med 8,9 procent under 2020.* Detta är en exceptionell minskning i vägtrafik som vi har sett under pandemiåret 2020, vilket också reflekteras i fordonens körsträckor, säger Maria Melkersson, statistiker på Trafikanalys.

På lastbilssidan ser det annorlunda ut. För lätta lastbilar gick totala körsträckan upp en procent, och för de tunga lastiblarna fick den ner en procent. Den genomsnittliga körsträckan för tunga lastbilar klockade dessutom in på nästan exakt samma resultat som året före, 4 041 mil. Siffrorna korrelerar alltså väl med den slutsats som åkerinäringen redan dragit, att branschen stått relativt stadig under coronakrisen.