Ny tankstation för tung trafik i Malmö

Publicerad ons, 03/10/2021 - 13:18

Den 10 mars öppnar Gasum sin första tankstation för tunga fordon i Malmö. Stationen är den första med flytande gas i Malmöområdet för tunga fordon. Etableringen ingår i planen att bygga ett nätverk med 50 tankstationer i Norden fram till början av 2020-talet. 

Etableringen av Gasums nya tankstation i Malmö har skett tillsammans med Volvo Truck Center och kommer att ligga i direkt anslutning till Truck centers lokaler. Stationen är placerad i ett industriområde där mycket tung trafik passerar och erbjuder både naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) för tunga fordon. 

– Vi är väldigt nöjda med detta samarbete med en av de främsta tillverkarna av gasdrivna lastbilar och att kunna erbjuda vår lösning till deras kunder. Intresset för gas som bränslelösning ökar stadigt och tack vare statliga klimatsubventioner som exempelvis Klimatklivet är nu över 800 gasdrivna lastbilar på väg ut på de svenska vägarna, säger Mikael Antonsson, Director Traffic Sweden på Gasum.

Gasum menar att tankstationen är efterlängtad och har väckt intresse hos flera logistikföretag i och med läget vid ett viktigt trafiknav vid Sunnanå, där E6:an och riksväg 11 korsar varandra.

Vi är mycket glada att stationen finns på vår anläggning Volvo Truck Center, en viktig satsning från vår sida. Nu kan alla som transporterar gods på de stora trafiklederna i närheten smidigt tanka flytande gas till sina lastbilar och sänka sin miljöpåverkan, säger Stefan Strand, vd på Volvo Lastvagnar Sverige.

Sverige har ett utsläppsmål om att minska koldioxidutsläppen för vägtransporter med 70 procent fram till 2030 jämfört med 2010 års nivåer.

– I och med att transportbranschen försöker nå EU:s utsläppsmål och nationella utsläppsmål blir LBG och LNG mycket attraktiva bränslealternativ, säger Mikael Antonsson.

LBG kan minska växthusgasutsläppen med upp till 90 procent jämfört med diesel utifrån ett livscykelperspektiv. Med LNG blir koldioxidutsläppen över 20 procent lägre än med konventionell diesel. De båda bränslena kan användas i samma infrastruktur, vilket gör övergången från LNG till LBG enkel och kostnadseffektiv.

Den nya tankstationen för LNG och LBG i Malmö.