Lastbil ersätter flyg mellan Kina och Europa

Publicerad ons, 06/03/2020 - 09:14

Den rådande pandemin har medfört kraftigt reducerad flygtrafik mellan Kina och Europa vilket innebär längre transporttider och minskad kapacitet för flygfrakt. Mot bakgrund av detta sker det nu lastbilstransporter av gods som normalt fraktas med flyg. Landsvägsrutten går via historiska Sidenvägen mellan Kina och Europa.
 

Det är DSV Panalpina som nu erbjuder lastbilstransporter mellan Kina och Europa. Bolaget märker en ökad efterfrågan och transporttiden är mellan 15 och 17 dagar för den cirka 850 mil långa sträckan från Shanghai till Hamburg. 

Det framgår av pressinformation från DSV Panalpina.


- Våra landsvägstransporter från Kina till Västeuropa har ökat i popularitet i samband med att Covid -19 krisen har spridit sig till alla världsdelar, eftersom lastbilsfrakter är ett alternativ till flyg-, sjö- och järnvägstransporter, säger Tine Jörgensen, chef för DSV:s Rail & Gateway.

Som en jämförelse är transittiden för flygfrakt från Shanghai i Kina till en flygplats i Västeuropa för närvarande cirka åtta dagar, jämfört med upp till två veckor den senaste månaden. Men även mot bakgrund av flaskhalsar när det gäller kapacitet och ovanligt höga priser för flygfrakt, är lastbilstransporter från Kina till Västeuropa ett attraktivt alternativ.


Men det är inte enbart kostnadsaspekten är en fördel för lastbilstransporter via Sidenvägen, enligt Tine Jörgensen. Även avgångstiderna är betydligt flexiblare jämfört med flygfrakt.

DSV Panalpina erbjuder lastbilstransporter mellan Kina och Europa för alla typer av gods oavsett om det gäller dellaster eller hellaster.

För att säkerställa att transporten sker på säkrast möjliga sätt är lastbilarna GPS-övervakade och lastbilsföraren tar sina raster och vilotider enbart på säkra parkeringsplatser.