Jättepotential i biogas av avföring enligt forskare

Publicerad tors, 04/15/2021 - 16:39

Visst går det att producera betydligt mer biogas i Sverige på ett hållbart sätt. Forskare vid Linköpings universitet har räknat ut att Sverige skulle kunna minska växthusgasutsläppen med omkring 1,5 miljoner ton koldioxid om året och produera biogas till en halv miljon bilar – genom att använda bajs.

I studien som publicerats i onlinetidskriften Resources, Conservation & Recycling: X visar forskarna att det finns en jättepotential i den avföring som djur och människor ger upphov till. De menar att en samordnad hantering skulle kunna spara hundratals miljoner kronor om året, samtidigt som koldioxidutsläppen skulle kunna minska med 1,5 miljoner ton. Det handlar kort sagt om att producera biogas av avförningen och använda restprodukterna som gödsel.

Inom jordbruket används stallgödsel, konstgödsel eller mineralgödsel för att öka tillväxten hos grödorna. I stallgödsel finns alla nödvändiga näringsämnen, men det är kostsamt att transportera tungt och skrymmande gödsel från platsen där det produceras till där det behövs. Så pass tungt att det oftast är billigare att använda mineralgödsel eller konstgödsel där tillverkningen bidrar till växthusgasutsläpp.

– Gör man biogas av avföringen innan det används som gödsel, kommer fördelarna överväga kostnaden för transporten. Då kan vi maximera nyttan av en befintlig resurs genom att även ta till vara energin i gödseln, som annars går förlorad, säger Genevieve Metson, universitetslektor på Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.

Enligt forskargruppens beräkningar behövs 238 biogasanläggningar strategiskt placerade i landet för att optimera produktionen. Mängden energi i all avföring från djur och människor under ett år motsvarar 3,4 TWh. Det är tillräckligt för att driva cirka 500 000 biogasbilar per år, enligt universitetet. 

Roozbeh Feiz, biträdande universitetslektor på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet, menar att det krävs att regering, lantbrukare och biogasproducenter jobbar tillsammans. 

– En icke-koordinerad insats ger inte alls samma effekt. Även om våra beräkningar är teoretiska kan vi visa att fördelarna med biogas som mellansteg är en verklig lösning. Förutom att bevara näringsämnen genererar biogasproduktion också förnybar energi och har därför potential att förbättra hållbarheten för både jordbruket och transportsektorn, säger Roozbeh Feiz.

– Det finns många barriärer att ta sig förbi innan en fullskalig organisk resursåtervinning och återanvändning blir verklighet. Förutom behovet av en nationell samordning måste de juridiska, etiska och kulturella betänkligheterna med att använda mänsklig avföring som gödningsmedel läggas åt sidan. Det är nödvändigt för en mer cirkulär och hållbar livsmedelsproduktion, säger Genevieve Metson.

Genevieve Metson & Roozbeh Feiz, forskare vid Linköpings universitet. Foto: Magnus Johansson