Artificiell intelligens ska förbättra trafiksäkerheten för yrkesförare

Publicerad tors, 09/23/2021 - 15:13

Mälardalens högskola är på gång med ett nytt forskningsprojekt där ny teknik i kombination med AI ska utläsa olika typer av onormalt körbeteende och trafiksäkerhetsrisker hos yrkesförare. Syftet är att kunna upptäcka avvikande beteenden och därigenom förbättra trafiksäkerheten.

Projektet, som går under namnet Fitdrive, ska utforma, implementera och testa nya metoder, tekniker och verktyg för att övervaka och utvärdera bland annat körprestanda, reaktionstid, kognitiv belastning (mental ansträngning) och fysiskt trötthet för yrkesförare.

Genom ett molnbaserat AI-system kommuniceras aktuell information om förarens tillstånd, dels till föraren själv men även till polispatruller och andra relevanta enheter inom samhällets infrastruktur. Informationen kan därmed förbättra trafiksäkeheten både för föraren och samhället. Insamlingen av data sker via sensorer, kameror eller annan mätutrustning och tanken är att AI:n ska lära sig identifiera den mest troliga orsaken till ett avvikande beteende, vilket exempelvis kan vara droger, mediciner, alkohol eller trötthet.

Projektet drivs i ett samarbete mellan tio aktörer från sju länder, ska pågå i tre och ett halvt år och finansieras av EU:s Horizon 2020-program.

– Fitdrive kommer att påverka den allämma trafiksäkerheten genom att förhindra och därmed minska dödsfall hos förare. Det intelligenta systemet kommer att påverka arbetsförhållanden för yrkesförare genom en regelbunden kontroll av både deras allmänna och nuvarande hälsa, säger Mobyen Uddin Ahmed, docent och projektledare vid Mälardalens högskola.

AI kan göra livet på vägarna säkrare. Foto: Pixabay