Trillingseger I International Van of the Year

Publicerad fre, 09/21/2018 - 09:31

Svensk Åkeritidning var på plats på den stora lastbils-, buss- och transporbilsmässan IAA i Hannover i Tyskland på onsdagen, den 19 september, när trillingfordonen Peugeot Partner, Citroën Berlingo och Opel/Vauxhall Combo kammade hem segern i International Van of the Year 2019 (Årets Transportbil i Europa).

Partner/Berlingo/Combo fick 127 poäng av juryn, som består av 25 ledande fackpressjournalister i lika många europeiska länder. Anders Karlsson, chefredaktör för Svensk Åkeritidning, är svensk juryrepresentant.

På andra plats kom Mercedes-Benz Sprinter i ny version som fick 92 poäng. På tredje, fjärde och femte plats kom Ford Transit Connect (33 poäng), Ford Transit Courier (18 poäng) och Renault Master Z.E. (18 poäng).

Citroën och Peugeot ägs sedan många år tillbaka av franska Group PSA. Förra året förvärvade dessutom PSA Opel av General Motors (GM).

Group PSA är med 30 procents marknadsandel marknadsledare i Europa för lätta transportbilar följt av Renault och Ford.

Juryns val av segrare grundar sig bland annat på den stora körglädjen, de innovativa assistanssystemen och god ekonomi med de nya transportfordonen från PSA.

Philippe Narbeburu, Senior Vice President i PSA med ansvar för transportbilar, tog emot utmärkelsen International Van of the Year 2019 på IAA i Hannover den 19 september av irländaren Jarlath Sweeney, ordförande i International Van of the Year Jury.

- Vi är så klart mycket stolta över den här utmärkelsen, säger Philippe Narbeburu. Segern visar också på möjligheterna att utveckla transportbilar inom PSA. Med de nya modellerna av Berlingo, Partner och Combo attackerar vi nu C-segmentet för lätta lastbilar.

Jarlath Sweeney framhöll att ingenjörer och designers lyckats skapa ett samarbete mellan flera varumärken, där alla fabrikat kunnat upprätthålla sina kärnvärden och varumärkesprofiler utan kompromisser.

- PSA-modellerna omdefinierar hela segmentet av moderna kompakta skåpbilar, med en ny approach när det gäller design, en slutprodukt som är i nivå med kompakta personbilar och en unik känsla av komfort, säger Jarlath Sweeney.

Juryn lovordade också de många assistanssystemen som finns tillgängliga i trillingmodellerna, som den sensorbaserade överbelastningsindikatorn och allround-sikt-kameran i backspegeln på passagerarsidan reducerar till exempel döda vinkeln på den sidan av fordonet.

- PSA-gruppens kompakta modeller Berlingo, Partner och Combo övertygar på fler än ett sätt, säger Jarlath Sweeney. De är moderna, bekväma och fulla av dagens säkerhetsteknik. Vid körning visar de mycket körglädje och generellt sett ett mycket gott beteende, utan att ge avkall på funktion. De erbjuder yrkesförare ett brett utbud av karosser och motorer. Helt klart en ny referens i transportbilsvärlden.