Stränga straff efter kranbilsolycka i England

Publicerad tis, 08/14/2018 - 16:36

En 49 årig chaufför och bolagets direktör har båda dömts till stränga straff efter arbetsmiljöbrister.

Det rapporterar brittiska Iosh Magazine.

Domen, som fallit i Birminghams Crown Court fastslår att flera brott mot arbetsmiljöbestämmelser låg bakom en tragisk olycka där en cyklist blev dödad av ett stödben till en kran.

Bakgrunden är en olycka under 2014 där den 49 årige föraren, efter lossning, fällt ihop kranen men ej kontrollerat att stödbenen var tillfredsställande säkrade. Under körning gled ett av stödbenen ut och träffade en cyklist under en omkörning. Cyklisten avled av sina skador fyra dagar efter olyckan. Föraren av fordonet märkte ej det utfällda stödbenet förrän det tog i ett träd som stoppade färden.

Vid de undersökningar som den brittiska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket samt bilinspektörer gjorde fanns flera brister på kranen, bland annat vad gällde varningsanordningar för utfällda stödben.

Det visade sig att inget av företagets fordon hade genomgått föreskriven kontroll och test av kranarna. Dessutom fanns inga riskbedömningar upprättade.

I åtalet ställdes föraren till ansvar för dödsolyckan och dömdes till det som i England kallas för Community order i 12 månader. Detta motsvarar närmast skyddstillsyn i svensk straffrätt. Dessutom skall föraren fullgöra samhällstjänst i 120 timmar.

Företaget dömdes till företagsbot för grova brister i arbetsmiljöarbetet med motsvarande cirka 3,7 miljoner kronor (300 000 brittiska pund). Företagets vd dömdes till 21 månaders fängelsestraff och att, tillsammans med företaget, betala rättegångskostnader på motsvarande cirka 317 000 kronor (25 687 brittiska pund). Dessutom avskedades vd av företagets styrelse.

- Direktören och hans företag var skyldigt en omsorgsplikt mot sina anställda och allmänheten, säger Neil Fielding, specialiståklagare i West Midlands Crown åklagarkammare, enheten för komplexa ärenden till brittiska Iosh Magazine. De misslyckades med att uppfylla detta krav och tillät fordon, som inte hade kontrollerats gällande säkerheten, på allmän väg. Den dömde 49 åringen var föraren av ett av dessa fordon. Han misslyckades med att följa rätt procedur när han säkrade kranen.

Text: Lars Johansson