Röda siffror för Waberer´s första halvåret 2018

Publicerad mån, 08/13/2018 - 13:11

En av Europas större åkerikoncerner – ungerska Waberer´s – redovisar en förlust (nettoresultat) för det första halvåret i år på motsvarande cirka 0,4 miljoner kronor (-0,04 miljoner euro), vilket är en försämring med närmare 5 miljoner kronor jämfört med motsvarande period förra året.
 

Omsättningen för Waberer´s för det första halvåret i år uppgick till motsvarande cirka 3,6 miljarder kronor (363,4 miljoner euro), vilket är en ökning med 16 procent jämfört med de 6 första månaderna 2017.

Waberer´s fordonsflotta uppgick vid halvårsskiftet i år till 4 394 lastbilar, vilket är 17,7 procent fler jämfört med 30 juni 2017.

Det framgår av bolagets delårsrapport som Svensk Åkeritidnings nätupplaga har tagit del av.

- Årets andra kvartal har karakteriserats av tvåsiffrigt procent i omsättningsökning, tack vare Waberer´s fortsatta uppgång när det gäller marknadsandelar, säger Ferenc Lajko, CEO i Waberer´s. Samtidigt har lönsamheten minskat till följd av att bolaget känt av kostnadsmässig motvind under andra kvartalet.

Enligt Ferenc Lajko beror utmaningarna när det gäller lönsamhet främst på ökade lönekostnader i kombination med stigande bränslepriser.
- Denna utveckling resulterar i ett temporärt tryck på våra vinstmarginaler, säger han.

Bristen på kompetenta lastbilsförare blir allt mer påtaglig i stora delar av Europa. Förarbristen leder i sin tur till ökade lönekostnader.
Av det skälet flaggar Waberer´s för att bolaget kommer att genomföra prishöjningar gentemot sina kunder.